35+ party games mișto de jucat acasă, în grupuri mari, folosind numai un telefon + PC/consolă

De câte ori ne vin prieteni în vizită și avem chef de râs, jucăm unul sau mai multe dintre jocurile de mai jos. Ce au în comun? Toate se joacă folosind un telefon/tabletă și se pot juca până la 10 persoane, dar majoritatea se joacă în cel mult 6 sau 8 persoane. Sunt jocuri de cuvinte, de cultură generală, de desenat, de scris glume, de lucrat în echipă, versus, în secret etc.

Jocurile de mai jos pot fi cumpărate în pachet sau individual și sunt disponibile (dar nu toate) pe diverse platforme, cum ar fi Windows, Linux, iOS, PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, Steam, you name it. Noi folosim două variante, adică pe Steam la laptop și pe consolă PS4/PS5.

E nevoie de net pentru a juca, evident, însă numai Knowledge is power are o condiție: ca toată lumea și inclusiv consola sau PC-ul să fie conectate la aceeași rețea de wi-fi. Tot ce pot să vă spun e că o să vă mega amuzați la jocurile astea sau, dacă sunteți competitivi, o să muriți de ciudă când pierdeți în ultima secundă.

Jackbox Party Packs (9 pachete, 45 jocuri, max 8 – 10 jucători)

Am descoperit Jackbox acum șapte ani, în noaptea de revelion, și cred că ei fac cele mai mișto party games din lume. Noi avem pachetele 1, 2, 3, 5 și 6, pe Steam și PS4/PS5, fiecare conținând câte cinci jocuri. Unele pachete conțin versiunea 2 sau 3 a unui joc deja lansat, deci eu nu aș zice că sunt în total 45 jocuri. Grafica de la toate jocurile lor e genială, la fel și coloana sonoră.

Cele mai mișto jucate de noi sunt Quiplash (doi jucători primesc aceeași premisă, iar ceilalți votează răspunsul cel mai mișto), Trivia Murder Party (cultură generală, dar cu tematică horror și super multe twist-uri funny), Joke Boat (competiție de stand-up comedy), Drawful (toți jucătorii desenează ce li se spune, după care se votează desenele pe diverse criterii) și Fibbage (apare un paragraf pe ecran cu un cuvânt lipsă, iar fiecare jucător completează din burtă paragraful, în speranța de a-i păcăli pe ceilalți că acel cuvânt e adevăratul răspuns).

Partea mișto că e există opțiunea de a cumpăra individual doar anumite jocuri, dacă nu te interesează tot pachetul, deși eu cred că merită pachetele, că sunt extrem de variate jocurile din cele nouă pachete: de spionaj, de dezamorsat bombe în echipă, de împlinit diverse sarcini contratimp, de licitații, de inventat cuvinte etc. Dacă te aduni cu câțiva prieteni, recomand să cumpărați un Jackbox Party Pack și vă promit că o să vă facă seara.

La unele jocuri, cum e Quiplash, poți să-ți creezi propriile întrebări. Noi am făcut asta când am jucat cu părinții și am scris întrebări în limba română, să fie mai ușor și pentru ei – ‘ce ar face tata dacă ar găsi 5 lei pe jos?’, ‘dacă ar cânta muzică populară, numele de scenă al mamei ar fi…’ sau ‘ce trebuie să-i zici lui Adi ca să se enerveze?’. Toată lumea scrie întrebările, așa că e nevoie doar de puțină inspirație ca să iasă caterincă maximă.

Knowledge is power – Decades (max 5 jucători)

E un joc de cultură generală din domenii precum muzică, cinematografie, pop culture, televiziune, artă și cultură. Întrebările sunt împărțite nu doar pe domenii, ci și pe decade, din 1980, până în prezent. Ce e mișto la el e că fiecare jucător primește în fiecare rundă și niște avantaje, pe care le poate folosi ca să-și facă bine lui sau să le facă rău celorlalți jucători.

De exemplu, îți poți dubla ție punctajul la următoarea întrebare, ori să îți elimine din start două variante de răspuns sau îi poți arunca lacăte, mâzgă și bombe altui jucător, ca să-l sabotezi. Ador grafica și tematica, pentru că e foarte visually attractive, colorat, dinamic și cu animații amuzante. Timpul e esențial la jocul ăsta, pentru că cine răspunde primul corect ia cel mai mare punctaj.

Știu că există persoane care evită să joace trivia ca nu cumva să se facă de căcat când nu știu răspunsul la diferite întrebări, însă jocul ăsta oferă tuturor șanse egale, că are întrebări despre seriale actuale, muzicieni mari, actori super cunoscuți, filme celebre etc. Noi am convins și cei mai anxioși oameni să joace și, la final, ne-au dat dreptate că e mișto, mai ales că uneori le nimerești și la bulan dacă nu știi răspunsul. Menționez că noi am jucat numai versiunea decades, adică versiunea a doua, nu am jucat și prima versiune.

Use your words (max 6 jucători)

Pornind de la ideea că mai toată lumea vorbește engleză și sunt mai rare persoanele care știu limbi asiatice, de exemplu, Use your words are cea mai tare premisă: primești o secvență de film de câteva secunde (în limba rusă, hindi, mandarină, niponă etc.) și trebuie să-i scrii o subtitrare. Jocul are multe runde, dar asta e cea mai mișto dintre ele.

La celelalte runde trebuie să scrii un titlu de ziar unei poze, să completezi o propoziție cât mai funny sau să răspunzi la o premisă. La fel ca majoritatea jocurilor Jackbox, și ăsta stoarce creativitatea din oameni, toate rundele fiind bazate pe răspuns și votat. Cine adună cele mai multe voturi de la ceilalți jucători câștigă meciul.

What the dub (max 6 jucători)

Pentru că ni s-a părut atât de mișto runda de subtitrat filme din Use your words, am zis că ne-ar plăcea să existe un joc numai cu subtitrat filme. Așa am ajuns la What the dub. E hilar, însă aveam așteptări mai mari de la el, pentru că nu ni se pare la fel de dinamic. Faza tare e că are secvențe din peste 500 de filme și de câte ori ne-am jucat nu s-a repetat nicio secvență, așa cum ni s-a întâmplat la Use your words.

În plus, pe site-ul ăsta mai sunt menționate o mulțime de jocuri similare, din aceleași categorii: trivia, party games, de cuvinte, de comedie etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.