7 idei de educație financiară pentru copii de 7 ani

De ce e important să ne educăm copiii cu privire la bani? Părinții știu bine că dacă nu suntem fermi cu cheltuielile și dacă nu impunem niște limite, copiii ar pleca acasă cu toate dulciurile și jucăriile din magazin. Drept urmare, primul beneficiu are legătură cu portofelele părinților. 

Al doilea beneficiu, chiar mai important, e că vom pune bazele unui adult responsabil în relația cu banii. Dacă îi educăm de mici cu câteva principii de bază, copiii noștri au toate șansele să-și gestioneze mai bine finanțele când vor crește, indiferent că vorbim despre cheltuieli de zi cu zi, de plata unei rate la casă sau de accesarea unui credit la bancă. 

Conform unor studii recente, cea mai bună vârstă de a începe educația financiară cu copiii este de 7 ani. În cazul copiilor noștri, Matei are 6 ani, iar fetele au 4 ani, așa că aplicăm momentan principiile mai mult cu Matei şi mai puţin cu fetele, dar le vom pune în aplicare odată ce vor fi pregătite mental. 

1. Ce înseamnă ieftin și scump

Matei a învățat deja că fiecare lucru are un preț. Au fost situații în care i-am explicat că dacă alege un anumit lucru, de aceiași bani își poate cumpăra două sau trei alte lucruri. A învăţat că dacă vom cumpăra produsul x nu mai avem bani şi de y şi e deja capabil să ia propriile decizii. Încă nu am ajuns să-i explicăm despre cantitate versus calitate, dar un lucru e cert: când îi spunem că nu cumpărăm un lucru pentru că e scump, Matei înțelege. 

2. Un copil cumpără un singur lucru

Familia noastră are cinci membri, așa că, uneori, vizitele la supermarket ne pot lăsa găuri negre în portofel. Având trei copii, am insistat încă de când erau mici pe o regulă de aur: fiecare copil are dreptul să-și cumpere un singur lucru, indiferent că vorbim de o acadea, un pluș sau un set de plastilină. Regula asta ne salvează atât de cheltuieli extra, cât și de tantrumuri în magazin. 

3. Strângem bani la pușculiță

Am vorbit cu Matei despre cum oamenii mari strâng bani pentru a-și cumpăra ceva, așa că strânge la rândul lui. De fiecare dată când găsește o monedă sau o bancnotă prin casă, se duce entuziasmat și o bagă în pușculiță. În pușculița lui intră și banii primiți de la familie și prieteni de ziua lui sau cu oricare altă ocazie – a strâns ceva bani, să fiu sinceră! În scurt timp o să-și poată cumpăra ce-și dorește.

4. Să le dăm și copiilor care nu au

Actele de caritate sunt un stil de viață pentru noi. Am deschis o asociație prin care să ajutăm cât mai mulți oameni, deci copiii sunt familiari cu ideea de donație. Toți trei știu deja de donații, numai că la nivelul lor asta înseamnă jucării, haine și încălțăminte. Copiii noștri renunță cu ușurință la aceste lucruri, pe care le pun într-o cutie ce va ajunge la copiii care nu au. E o chestiune de timp până vom vorbi și despre donații în bani.  

5. Câștigă bani prin munca ta

Adi, soțul meu, a venit cu o idee foarte bună pentru a-l motiva și ajuta pe Matei să-și umple pușculița. I-a spus că pentru a primi bani trebuie să îndeplinească niște sarcini: să pună jucăriile la loc, să dea cu aspiratorul în sufragerie, să îl ajute la strânsul mesei și alte mici sarcini casnice. Suntem foarte atenți la un aspect, însă: nu îi instalăm ideea că trebuie să facă ordine și curățenie doar cu răsplată, căci apoi o dăm în altele. Echilibrul este cheia. 

6. Diferența dintre îmi place și îmi trebuie

Ne place ciocolata, dar ne trebuie pâine. Ne place o jucărie, dar ne trebuie geacă de iarnă. Iată un principiu pe care nici noi, ca adulți, nu reușim câteodată să-l respectăm și ajungem să dăm banii aiurea pe tot felul de lucruri. E important să instalăm acest proces în mințile copiilor, pentru ca astfel să ia decizii mai smart cu privire la cheltuieli atunci când devin adulți. 

7. Împrumută-i bani când are nevoie

Ai încercat să-i împrumuți copilului tău 10 lei pentru a-și cumpăra ceva ce își dorește? Încearcă! Îi vei spune că îi vei reține banii împrumutați din alocație, din venitul primit pentru sarcinile prestate în casă sau din banii pe care îi va primi de la bunici, să zicem. Pentru a-i arăta importanța economiilor, reține-i și o mică dobândă de 1 leu. E o ocazie ideală de a-l învăța să aștepte mai mult timp pentru un câștig mai mare, comparativ cu un câștig imediat pierdut la fel de repede. 

Cam astea sunt cele 7 idei despre educație financiară pe care le poți pune deja în aplicare cu copiii tăi, chiar dacă sunt mai mici de 7 ani. După cum am zis și mai devreme, la noi funcționează excelent – nu și la fete, pentru că sunt totuși prea mici. 

Mai departe, dacă ai veniturile mai mici sau egale cu cheltuielile, nu reușești să economisești, nu știi pe ce se duc banii, îți e greu să scapi de datorii și împrumuturi, găsești inspirație financiară pe platforma de educație financiară Cât ai spune Leu. Ai articole, exerciții și content video cu soluții și inspirație pentru a ne descurca mai bine cu banii și a învăța să luăm decizii mai bune când vine vorba de cheltuieli. 

Tot acolo vei vedea o mulțime de sfaturi şi recomandări prin care să-ți construiești bugetul individual sau de cuplu. Poți învăța să-ţi gestionezi şi optimizezi cheltuielile sau să reduci risipa prin comportamente ca renovarea și recondiționarea lucrurilor vechi în loc să achiziționezi lucruri noi ori să fii mai atent cu timpul investit atunci când muncești și să vezi, în final, dacă merită sau nu, desigur. (P)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.