Audiobook: Cuponul fals, Lev Tolstoi

Despre teoria haosului, a cauzalității și despre cum doi copii de liceu ajung să provoace crime.

Mai țineți minte zilele în care ascultam, țintuiți în fotoliu, povești pe viniluri la pick-up? Nu știu câți dintre voi au avut bucuria asta în copilărie, dar eu îmi amintesc cât de mult îmi plăcea să cos haine pentru păpuși sau să desenez majorete și sirene (urâte, ce-i drept, că n-am avut niciodată talent la desen), în timp ce ascultam ore-n șir vocile captivante ale naratorilor.

Astăzi obișnuiesc să ascult cărți audio în timp ce calc haine, gătesc sau fac diferite treburi prin casă. Este ca și cum aș lăsa televizorul pornit, doar ca să fie ceva în fundal, numai că mult mai relaxant și educativ.

Audiobook-urile sunt, pentru mine, o modalitate de a rămâne în strânsă legătură cu literatura atunci când am poftă să citesc, însă timpul nu-mi permite să zac două ore pe canapea cu o carte în mâini. Iar un narator bun, asemănător unui actor de teatru radiofonic, te bagă și mai mult în poveste, dând un plus de viață și caracter personajelor. În cazul de față, timbrul vocal și intonația lui Marius Manole sunt de-a dreptul magnifice.

http://incomemagazine.ro/
sursa foto: incomemagazine.ro
“Cuponul fals”, o poveste captivantă despre teoria haosului, a cauzalității și despre cum năzbâtia unor elevi de liceu ajunge să provoace divorțuri, demisii, revolte și crime.

Doi puști falsifică un copon de 2,5 ruble mâzgălind un 1 în față. Cu cuponul fals, de 12,5 ruble, o păcălesc pe vânzătoarea unui magazin de articole fotografice. Soțul ei o pedepsește aspru pentru neatenție și, ca să-și recupereze paguba, păcălește, la rândul lui, un țăran care vindea lemne. Lucrurile se înrăutățesc când țăranul încearcă să folosească cuponul la barul din sat și este dat pe mâna poliției. Și prin tehnica bulgărelui de zăpadă, oameni nevinovați, femei și bărbați, profesori, preoți, negustori, boieri, toate personajele implicate în traseul din mână-n mână a cuponului fals, vor suferi consecințe neașteptate și chiar devastatoare.

Nuvelă de o sută de pagini sau audiobook de aproximativ două ore și jumătate, este încă o lecție despre cum un gest aparent insignifiant influențează viitorul oamenilor din jurul nostru, cunoscuți și necunoscuți, ca în teoria haosului.

Un fenomen care pare a se desfășura la întâmplare are, de fapt, un element de regularitate ce poate fi descris matematic. În cazul de față, chiar mâzgălirea unei cifre pe un cupon valoric.

Indiferent că alegeți să citiți nuvela sau să o ascultați, vă recomand “Cuponul fals”. Este încă o dovadă că omul, în minunata lui micime, decide mersul universal al lucrurilor. Și, în final, mă întreb dacă încă mai există oameni care cred că sunt 100% stăpâni asupra vieții lor.

http://www.humanitas.ro/humanitas-multimedia/cuponul-fals 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.