Cum s-o arzi prin Tenerife ca să nu mai fi hărțuit

Dacă ești turist, așteaptă-te la zeci de abordări stradale enervante. Africani care vând ochelari și ceasuri “de firmă” cu cinșpe euro, asiatici cu jucării de Costinești cu luminițe, anturatori de baruri și cluburi care ar face orice să te convingă să te așezi la mesele lor și câte și mai câte – cel puțin așa e-n sudul insulei, capitala distracției. Iată un mic ghid de cum s-o arzi pe strazile canariene ca să te lase lumea-n pace.

2

Înainte de toate, trebuie să porți ochelari de soare și ceas
Din cinșpe-n cinșpe metri și la fiecare colț de stradă se află câte-un negru combinator, la orice oră din zi și din noapte. Unii sunt îmbrăcați ca Prințul din Belair, cu pantaloni bufanți și bluze largi de in, până la genunchi.  Vând ceasuri și ochelari “originali”: zeci de perechi de Aviator și Wayfarer din plastic reciclat, de toate culorile, agățate la gât pe un șnur, ca un evantai. Inițial, o pereche costă și șaizeci de euro, dar o scoți lejer la zece. După ce am refuzat o mulțime de oferte, l-am întrebat pe un combinator de ce toți negrii din Tenerife vând ochelari. Dată fiind concurența acerbă. Mi-a spus “evribadi laic sanglasiz”. Say what? Mai gândește-te.

3

Să ai o jucărie sau orice chinezărie luminoasă la vedere
Așa scapi de asiaticii care vând orice, inclusiv anticii căței stranii cu baterii. Cel mai în vogă, însă, sunt licuricii pe care-i azvârli în sus, porcăriile alea de plastic cu elice pe care le propulsează în aer cu un elastic. Imposibil să nu fi văzut unul măcar o dată pe litoralul românesc. Eh, bineînțeles că și-n Tenerife încearcă asiaticii să ți-i vândă la fiecare colț de stradă, trei euro licuriciul. Nu te agasează dacă-i refuzi, în schimb, cum fac negrii, și sunt extrem de amuzanți. Nu doar că reprezentații rasei galbene arată ciudat în peisajul ăla tropical, micuți printre palmieri și africani solizi, dar ați auzit vreodată un chinez vorbind spaniolă?

4

Să porți la mână zeci de brățări și să te oprești din a le mai accepta
Africanii din Tenerife, atât femeile cât și bărbații, te ademenesc cu o brățară  pe care ți-o fac cadou – din șnur împletit cu lemn și mărgele de doi lei. Sau cel puțin asta-ți spun în timp ce ți-o leagă deja la mână. Încep să te și ureze, cum fac țigăncile care descântă de dragoste, averi și alte alea – mie mi-a spus o negresă din Kenya că mă va proteja spiritul bunicii ei. După ce crezi că ai primit o brățară moca, ți se cere o monedă; de pomană, zic ei. Perplex, dai un 50 de cenți, că te simți prost. Eu am pățit să n-am nicio monedă și i-am spus că mă duc să schimb bani. S-a uitat strâmb și a crezut că nu mă mai întorc. Dar m-am întors. Nu de alta, dar mi le-a zis negresa, încât mi-era frică să nu-mi facă voodoo pentru un euro. Concret, iată câte purtam după patru zile.

5

Să ai codițe pe cap, indiferent că ești femeie sau bărbat
Timp de o săptămână am auzit “Hey, sexy girl” și “Hey, sexy boy” de mi-a ieșit pe nas.  Femeile africance, majoritatea obeze și cu părul împletit, șed în grupuri, pe scaune puse-n mijlocul trotuatului,  sau umblă pe plaje căutând clienți cărora să le facă codițe cornrows. Te ademenesc  mereu cu un alint în stil ghetto și-ți flutură în față o poză plastifiată cu J Lo, Alicia Keys și alte vedete cu frizură africană. Știu să facă zeci de modele și le negociezi prețul. Eu am dat 25 de euro și mi le-a stâns atât de bine, încât am zâmbit tâmp vreo trei zile. Ideea e să-ți împletească părul o negresă ca să scapi de celelalte. Agasante.  Și incă ceva: nu îndrăzni să le faci poze, cum am încercat eu, sau o să te prindă o ploaie generoasă de papuci și înjurături în peste 70 de limbi vorbite doar în Zambia.

6

Să fii beat și ghiftuit, cu mâncare ș-un pahar de alcool în mână
Cum terasele sunt una lângă alta, pe stânga și pe dreapta -stil Mamaia- sunt anturatori din cinci în cinci metri – mai ales în zona Veronicas, celebră pe toată insula. Vei fi indubitabil abordat de un domn sau o domnișoară, bine gătiți și cu vorbele la ei. Bineînțeles, fiecare dă tot ce poate să te câștige ca client. Paella și sangria la cinci euro la restaurantele cu specific spaniol și canarian, multă bere la bani puțini în cele britanice și irlandeze, patru shoturi gratuite dacă te așezi la masa nu știu cărui club și tot așa, o ofertă la fiecare pas. Sloganurile lor, însă, chiar sunt cele care fac diferența, care mai de care mai hilare. Cel mai tare a fost un rus care striga “Drinky! Drinky!” de răsuna toată faleza din Las Americas.

7

Să fii mort și cu un joint în gură
Negoțul ambulant cu ochelari și ceasuri e, de fapt, o acoperire pentru poliție, chiar dacă și el e total împotriva legii. Majoritatea negrilor care te abordează să-ți vândă accesorii te vor aborda și seara cu un hash sau weed bun, zic ei. Dacă vă hotărâți să luați, alegeți cu atenție omul, mai ales pentru că nu-l mai găsești a doua zi ca să-ți recuperezi banii. Marfa poate să fie îndoită cu vopsea henna, cremă de pantofi sau parafină – unii bagă în hash și praf de sticlă, ca să tragă la cântar. Și în loc de cerculețe de fum am scos baloane de săpun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.