Despre EcoRating sau care este impactul telefonului tău asupra mediului înconjurător

Țin să vă spun că am dat mai demult peste un studiu conform căruia peste 90% din populația lumii are un telefon mobil. Vorbim despre miliarde de telefoane! Miliarde de telefoane care se produc, se cumpără, se folosesc, în cazuri fericite se repară sau se reciclează, asta dacă nu cumva se aruncă direct, ceea ce nu e deloc benefic pentru planetă.

Având în vedere viteza cu care tehnologia a avansat și numărul de telefoane mobile care există acum în lume, folosite în secunda asta și alte cine știe câte uitate prin sertare sau aruncate la groapa de gunoi, trebuie totuși să fim conștienți că fiecare telefon poluează, mai mult sau mai puțin.

Nu e ca și cum putem renunța de mâine la telefoane, că doar au devenit o extensie a existenței noastre. Avem totuși câteva alegeri de făcut de-a lungul drumului, alegeri care depind de noi și care pot să aibă o contribuție la reducerea gradului de poluare: ne debarasăm corespunzător de telefonul vechi și alegem responsabil unul nou.

Să te debarasezi corect de cel vechi e ușor și există o mulțime de alegerile responsabile. Dacă e funcțional îl poți vinde, îl poți dona unei cauze, îl poți face cadou cuiva. Dacă nu mai merge, îl poți folosi în proiecte DIY dacă ești pasionat, îl poți vinde pentru piese, îl poți trimite sau duce personal la centrele de colectare a deșeurilor electronice.

Dar cum faci ca alegerea noului telefon să fie o una responsabilă față de mediu? Te interesezi de punctajul EcoRating al telefonului pe care vrei să-l cumperi.

Pe scurt, EcoRating este un sistem prin care se stabilește impactul pe care telefoanele mobile îl au asupra mediului înconjurător. Există mai multe criterii în funcție de care fiecare telefon testat primește un punctaj de la 1 la 100 și care stabilește impactul lui climatic pe durata întregului ciclu de viață – de la extragerea materiilor prime, fabricare, logistică, transport, utilizare, până la sfârșitul vieții dispozitivului, adică momentul scoaterii din uz.

În lumea noastră hiper tehnologizată, aveam nevoie de un criteriu în baza căruia sa facem alegeri responsabile fata de mediu; avem nevoie să fim informați și conștienți că fiecare alegere pe care o facem zi de zi are un impact mai mare sau mai mic asupra viitorului planetei și speciei, până la urmă.

Drept urmare, mă bucur că cinci dintre cei mai mari operatori  de telefonie mobilă din Europa au semnat un armistițiu  pentru introducerea punctajului EcoRating, unul dintre aceștia fiind Orange. Punctajul  nu doar că ne dă ocazia să alegem responsabil următorul telefon, dar încurajează și producătorii de telefoane să facă unele mai de calitate, mai sustenabile și astfel să aibă grijă de natură.

Care sunt criteriile pe baza căruia se calculează punctajul EcoRating?

1. Durabilitatea – rezistența telefonului, durata de viață a bateriei, perioada de garanție a telefonului și a componentelor lui.

2. Potențialul de reciclare – cât de bine pot fi recuperate și dezasamblate componentele telefonului, precum și potențialul de reciclare al acestora.

3. Potențialul de reparare – ușurința cu care telefonul poate fi reparat, inclusiv din punct de vedere al proiectării produsului, acțiunile ce pot fi realizate pentru a-i crește durata de viață utilă.

4. Impactul asupra climei – emisiile de gaze cu efect de seră produse de telefon pe toată durata ciclului de viață, de la producția lui până la ieșirea din uz.

5. Eficiența în folosirea resurselor – impactul cauzat de cantitatea de materii prime rare folosite la fabricarea dispozitivului în raport cu cu disponibilitatea resurselor – cum ar fi aurul sau alte metale folosite în fabricarea electronicelor.

În momentul de față, peste 80 de modele de telefoane mobile au fost analizate pentru a obține punctajul  EcoRating în întreaga lume, iar numărul lor continuă să crească pe măsură ce producătorii lansează noi modele. Dacă sunteți curioși de punctajul telefonului vostru sau dacă sunteți în căutarea unui telefon nou și vreți să faceți o alegere responsabilă față de mediu în același timp, găsiți pe site-ul oamenilor de la Orange și în magazinele Orange Shops punctajul obținut de majoritatea telefoanelor noi din portofoliul companiei.

Menționez că punctajul EcoRating este afișat doar pentru telefoanele din portofoliul Orange cărora le-a fost făcută o astfel de evaluare, desigur. Punctajul EcoRating va fi afișat pe site-ul Orange și în Orange shops pentru tot mai multe telefoane, pe măsură ce producătorii lansează noi modele care vor fi analizate. (P)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.