Erotopoetica egal măreție @Club Doors

Nu știu cât de mult luați ca referință gustul meu pentru artă, însă vă spun că Erotopoetica e un show complet pe care trebuie să-l vedeți. Eu n-am mai trăit așa ceva de multă vreme, e un colaj de poezie, teatru și muzică sublim, în care actorii interacționează cu publicul; curent cu care scena românească de teatru nu este foarte obișnuită – spectacol de Toma Enache.

Echipa este formată din Toma Enache, Izabela Barbu, Oana Dragnea și trupa Jezebel. Piesa debutează cu Izabela Barbu cântând Edith Piaf – Je ne regrette rien, acompaniată de Jezebel (Lucian Maxim și Alexandru Burca), ce folosesc în prestație instrumente neconformiste, nu doar clasicul pian sau tobe. La un moment dat, unul dintre membri ne-a zburlit pielea cântând la fierăstrău.

Izabela m-a cucerit din primele secunde, profundă și frumoasă, a reușit să mă îmbete cu energia ei, cu prezența scenică seducătoare.

Iar de măreția vocii și interpretării nici nu mai spun. Când a cântat Maria Tănase – Cine iubește și lasă, publicul a fost complet absorbit. Toți eram hipnotizați.

Urcă pe scenă Toma Enache, ce recită pasaje de literatură, un colaj bine ales și dătător de fiori – de la Nichita Stănescu, Miron Radu Paraschivescu la Baudelaire. De altfel, Toma este un artist complet care reușește să te poarte dintr-o stare în alta atât de fin, încât nici nu-ți dai seama când ți-ai așezat bărbia între palme nostalgic, că parcă mai devreme râdeai de țiganul pasional pe care-l interpretează.

 “Totul începe cu moartea”, “bolnav de sâmburi și de pietre” și “călăream în lună plină trupul ei de ciută lină”.

Printre versuri răsare domnișoara Oana Dragnea, care joacă fără vorbă muza fiecărui episod redat de Toma Enache. Dacă actorul e acum un gânditor învins sau un romantic desăvârșit, Oana e întruchipare angelică, a femeii pure, statuie în propriul templu, iar când Toma e țiganul pasional de care vorbeam, ea e o necioplită care cioflăie.

Și Oana are un farmec deosebit, te atinge prin nonverbalul ei. Liniștea ca liniștea, dar ar fi trebuit să-i vezi privirea și să trăiești pe viu atitudinea și neconformismul ei. De exemplu, când joacă femeia necioplită, respectiv nevasta mincinoasă, se plimbă nonșalant prin public, mușcând dintr-un măr, și ispitește bărbații. Se așează în poala lor, îi mângâie și îi seduce – aseară chiar a sărutat un tip din public.

Nu mi-ar ajunge cuvintele să-mi exprim impresiile despre Erotopoetica, emoție, comedie și filosofie. Distribuție, viziune, totul a fost genial. Aștept să se joace iar pe scena constănțeană, pentru că aș merge din nou și din nou să-i revăd și ascult pe toți cinci.

Mă bucur enorm că astfel de evenimente au loc în orașul nostru și trebuie, de altfel, să aplaud evenimentele organizate în Club Doors. Și sincer vă spun, orice altceva ați făcut sâmbătă seară nu se poate ridica la nivelul de măreție al acestui spectacol.

“Doctore, simt ceva mortal în zona ființei mele”.

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.