Părerea mea despre oamenii care nu vor să se vaccineze

Mulți politicieni și persoane publice se tem să spună că sunt pro sau antivaccinare pentru că ar putea pierde fani, le-am spus celor de la Școala 9 în cel mai recent interviu pe care l-am acordat unei publicații. Am vorbit despre vaccin, conspirații, reticența oamenilor din categoria 18-35 ani de a se vaccina și unde greșesc campaniile de conștientizare.

Vă redau mai jos un pasaj din interviu.

Școala 9: Povestește-ne puțin despre experiența ta de vaccinare. Cum a mers cu programarea? Cum te-ai simțit după vaccinare?

Aluziva: Încă lucram în presă când am fost vaccinată. Am fost întrebată dacă vreau să fiu vaccinată, am zis da și am trimis un acord semnat către HR (biroul de resurse umane -n.r.). Programarea a făcut-o angajatorul meu. Câteva zile mai târziu am primit un mesaj automat pe telefon să mă prezint în data x, ora x la o anumită clinică Sanador pentru prima doză. 

Vaccinarea în sine a decurs foarte rapid, cu Pfizer. Am simțit, dar nu m-a durut, nu mi s-a făcut rău și am putut să conduc înapoi spre casă fără probleme. 

Singurul lucru de care mă pot plânge, să zicem, este că la câteva ore de la vaccinare a început să mă doară mâna, ca o febră musculară, dar nu locul injecției. În următoarele zile am avut o stare de somnolență și o mică durere de cap, dar având în vedere că muncesc mult și sunt mereu obosită, cu trei copii mici acasă, poate fi o simplă coincidență. 

Un studiu IRES publicat la sfârșitul lunii ianuarie arată că cel mare procent (33%) din populația care nu este dispusă să se vaccineze este din segmentul 18-35 de ani, urmată de populația cu vârste între 36-50 de ani (32%). De ce crezi că există atât de multă reticență în rândul tinerilor vizavi de vaccinare?

Cred că existența conspirațiilor și a fenomenului fake news care sperie oamenii cu scenarii distopice stă la baza fricii multora. Că ne „cipează“ cu vaccinul, că ne controlează mintea, că de fapt nu există virusul, că ne omoară Oculta Mondială, că Bill Gates etc. Sunt prea multe informații în jurul nostru și este tot mai dificil să-ți dai seama care informație este științifică, oficială și sigură și care este o balivernă pornită de pe un blog obscur, cu scopul de a face click-uri și bani din afișări, profitând de naivitatea oamenilor.  

Click aici pentru a citi și restul interviului. Mulțumesc tare mult Florinelei Iosib și publicației Școala 9.

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.