Pericolul iminent al lampioanelor și lansarea lor de amorul artei la români

Obiceiul lansării lampioanelor este interzis în câteva state ale lumii, din pricina imenselor accidente în care au fost implicate animale, gospodării, hectare de culturi și chiar fabrici și uzine. În România, trendul abia a prins aripi și așteptăm, deja, primele accidente teribile, din păcate, pentru ca autoritățile să facă un demers spre controlarea acestui obicei periculos.

Partea bună la globalizare este că orice trend transcende dimensiunea spațiu-timp și ajunge dintr-un punct cardinal al globului în altul în câteva secunde. Partea proastă la globalizare este exact aceeași. Tradiția aprinderii lampioanelor este veche de mii de ani și are o însemnătate puternică pentru civilizațiile asiatice, preponderent, fiind lansate pentru a celebra prima lună plină din an. În timp ce în alte state obiceiul e demult interzis, în România lansăm lampioane pentru că se văd mișto pe cer, nefiind conștienți de pericolul iminent.

Citește continuarea pe Gazeta de Constanța.

5 thoughts on “Pericolul iminent al lampioanelor și lansarea lor de amorul artei la români

 1. Este intr-adevar periculos acest nou obicei. Chiar saptamana trecuta, in Vama Veche, era cat pe ce sa aiba loc un accident din cauza unui lampion lansat aiurea. Pe langa faptul ca cel care l-a lansat era cat pe ce sa ia foc, lampionul a aterizat pe o umbreluta de pe plaja, din aceea facuta din paie. Norocul a fost ca avut cineva o sticla de 5l de apa si a stins… Ar fi cazul sa se foloseasca numai in locuri unde nu exista risc…Sau macar sa nu fie in stare de ebrietate cel care da foc.

  1. Simplul fapt că este imposibil de controlat un foc lăsat liber, în bătaia vântului, ar trebui să ridice semne de întrebare.

 2. Aprindem lampioane până şi la strângeri de fonduri cu_caracter umanitar, pentru un copil bolnav sau o femeie care are nevoie de nu-ştiu-ce tratament. Pentru că e mult mai trendy să aprindem lampioane care costă bani decât să punem banii ăia la colectă. De ce? Because fuck logic!

  Eu unul n-aş mişca un deget dacă aş vedea pe unu’/una că o ia pe urmele lu’ Lesko şi începe să ardă în flăcări din cauză că n-a fost în stare să lanseze un lampion în siguranţă. Survival of the fittest and smartest, I say!

 3. E trendy, Sagittarius, moda trece, tăntălăii rămân. Sunt chiar curioasă când o să văd la știri primul incendiu sau, în fine, accident cauzat de un lampion. Să vezi atunci trolling.

  1. Auzită la Crimele de la ora 5, la Pro(st) TV:
   – Dar cum aţi ajuns la Urgenţă?
   – Păi am băgat o petardă în sticla goală şi am pus sticla la ochi, să văd cum explodează petarda.

   Mai zi ceva dacă mai poţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.