Presa din Constanța, mai circ decât Las Vegas

În miezul zilei, pe bd. Lăpușneanu, traficul era inexplicabil de lent, îngreunat de o mașină de jandarmerie, o dubiță de circ, patru elefanți, circari și indivizi de media în jurul haosului. Ici-colea, câte un grup de gură-cască exaltați și frenetici. Meh, n-ați mai văzut elefanți, ce-i cu tot circul ăsta? Și prima întrebare ce mi-a răsărit a fost “oare când are loc spectacolul?”. Fiind atentă la pozat, nu am reușit să rețin, deși răsuna bulevardul. Ajunsă acasă, am căutat pe net despre prestația Circului Las Vegas în Constanța. Ce să vezi? Nu scrie nicăieri. Mulțumesc presei locale pentru promptitudine.

Cum presa locală era ocupată să filmeze funduri bronzate și bombate prin Mamaia sau cetele de moldoveni roșii ca racii de pe faleza Cazinoului Constanța – singurul nostru obiectiv turistic de altfel – nu am aflat care-i treaba cu circarii. Adică nu spune nimeni să dedici betă de trei minute în jurnal, dar nici măcar presa online nu a scris un paragraf prin care să informeze publicul de viitorul spectacol de circ. Iată, în schimb, ce găsesc pe Cuget Liber când caut “elefant” – un banc prost despre două furnici care fumează iarbă.

Și totuși subiectul a atras atenția cui te aștepți mai puțin. Jurnalonline.info redă într-un stil grețos, iertați-mi lipsa de profunzime, faptul că patru elefanți s-au plimbat pe străzi în Constanța, dar tot nu se spune nimic despre când va avea loc spectacolul. Vezi patru elefanți plimbându-se pe stradă, dar nu întrebi de ce. De fapt, iertați din nou, se pare că au întrebat. Iată răspunsul, preluat din articolul mai sus amintit: “Cel mai important lucru pentru un animal atât de mare este să nu treacă o zi fără să meargă. Mușchii li se atrofiază dacă stau culcați mai mult de o zi, iar dacă stau doar în picioare apar dureri mari în membre. Cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru ei este să-i plimbăm”, spune dresorul indian Joey Athi.

Îmi imaginez:
– De ce vă plimbați elefanții pe străzile Constanței?
– Că tre să facă sport, domne’!

Iar jurnalistul a luat-o de bună. Spiritul lui gazetăresc a pălit emoționat și nu i-a trecut prin minte să întrebe dacă nu cumva au de gând să facă și spectacol sau doar au ieșit să se laude cu elefanții la o înghețată în Tăbăcărie.

Ba mai mult, în articolul de pe jurnalonline.info citesc Circul Las Vegas pe află pentru prima dată în România. Parol! Nu sunt deloc pentru prima dată, chiar susțin spectacole la noi de ani buni. De exemplu, iată un articol din 2012 aici –  Circus Las Vegas e un circ ambulant care face turul orașelor din România de cel puțin 3 ani. Sunt o mulțime de articole despre cei patru elefanți care au tot “uimit participanții la trafic” din Ploiești, Bacău și Focșani. Sanchi documentare.

Jurnaliștii PrimaTV preiau acest eveniment inedit, exclusivist și fantasmagoric despre care mă mir cum de nu s-au scris cărți, însă o fac în același stil. Pardon, adică preiau tot textul de la deștepții jurnalonline.info. Iată aici știrea. De asemenea, însă, nici ei nu spun când naibii pot vedea constănțenii extraordinarele pachiderme – vai, ce-mi plac pompoșeniile – în spectacol.

S-ar putea să te întrebi dacă am vreo pasiune profundă pentru elefanți, vreun fetiș, respectiv de ce mă agit pe subiectul ăsta. Nimic mai simplu, vreau să-mi duc nepoata la spectacol. Așa cum probabil mai sunt o mulțime de constănțeni care și-ar duce copiii. Dar nu contează asta, știrea e că s-au plimbat patru elefanți pe stradă și atât. Mulțumesc presei locale constănțene, din nou, pentru că îndeplinește funcția principală: informarea.

22 thoughts on “Presa din Constanța, mai circ decât Las Vegas

 1. Nu mă enervez dacă există o divergență de opinii, fiecare gândește și e liber să-și spună gândurile. Însă tu mă critici pe mine (pentru că îi critic pe alții), fără o bază argumentativă solidă.

  Interesant – din nou acest termen care îmi va plăcea mai mult de azi înainte – este că mă arunci în oală cu cei care caută senzaționalul. Când, de fapt, asta este esența articolului meu: critic lipsa de interes a presei pentru subiecte care nu ar aduce trafic/rating/audiență, încălcarea funcției principale, INFORMAREA, respectiv abordarea senzaționalismul prin funduri bombate pe plajă. Este că vorbim despre același lucru? M-ai convins că, de fapt, n-ai înțeles nimic din articolul ăsta.

 2. Iar dacă eu fac gazetărie din fața calculatorului înseamnă că mi-am pus biroul cu laptopul în mijlocul sensului giratoriu de pe Lăpușneanu.

 3. ai dat-o, ai intors-o cum ai vrut tu … ca de obicei… dar adevarul tu il stii in sinea ta si am incredere ca vei lua masuri in legatura cu cele detaliate mai sus de mine.
  1. actul cu iarba nu DOAR ti s-a parut interesant…pt ca l-ai si experimentat
  2. cand ai scris articolul acesta numai la nepoata ta nu te gandeai tu, cand de fapt vroiai sa scoti in evidenta neprofesionalismul celorlalti colegi de breasla
  3. asa va invata mai nou… ca aveti voie sa fiti si subiectivi cu articolele voastre? e bine ca au si bagat acest lucru in tematica de la Jurnalism… astfel s-au scuzat de toate
  4. daca intr-adevar nu cautai oarecum senzationalul atunci nu scriai despre ceva care te trage efectiv de ochi si te oblige sa-l fotografiezi (elefantul in mijlocul civilizatiei, bulevardului), ci cautai subiecte care ar trebui sa preocupe pe toata lumea…aratati cetatenilor adevarul din acest oras ca lumea nu are timp sa le mai vada sau sa se informeze… desi trec pe langa ele zilnic
  Presa este pt informare. si DA… e bine de stiut si cand are loc si unde un eveniment de divertisment, mai ne descretim fruntile, dar mai degraba aratati-le cetatenilor ce ii inconjoara si repetati-le si colorati-le si puneti-le pe prima pagina (precum faceti cu tabloidele etc) pana odata si-odata le vad si iau atitudine

  1. O dau cum o dai. Voi continua modelul pentru că îmi place implicarea.

   1. Nu ai înțeles. Am fumat iarbă pentru că mi-a plăcut, nu pentru că mi s-a părut interesant. Doar prima dată a fost așa.

   2. Cele două merg mână în mână. Te rog să citești primul paragraf al articolului ca să înțelegi ce a succedat ce, de la ce a pornit. De la nepoata mea, dacă vrei să o scurtăm așa, am formulat articolul de față din care concluzionăm “neprofesionalismul celorlalti colegi de breasla”. Unde-i buba? Ți se pare că te-am contrazis?

   3. Iartă-mă, refuz să revin la despicarea firului în șapte. Mergând pe premiza ta, ție cine îți dă voie să-ți spui părerea pe blogul meu?

   4. Articolul meu nu se vrea senzațional și, tocmai, nu se bazează pe faptul că patru elefanți se plimbă pe stradă; subiecul este presa, în paralel cu acest fapt! Putea fi orice alt eveniment care să mă ducă la această concluzie.

  2. Să zicem că o femeie bătrână a rămas pe linia centrală de demarcaj a unui bulevard timp de 40 de minute pentru că nu a avut curaj să traverseze din cauza traficului intens. Din asta pot ajunge la o suită de concluzii, că nimeni nu a ajutat baba să treacă strada, pot conclude cât de jos a ajuns umanitatea, lipsa de respect față de bătrânețe a tinerilor, lipsa de sulfet, sau, din contră, poți vorbi despre inconștiența bătrânilor și de ce naibii nu stau în casă, despre numărul prea mic de treceri de pietoni, poți aborda în zeci de feluri. Și presa, dar și tu, ca simplu cetățean, cum te numești, ai unghiul tău de analiză. Și alegi să tratezi cum îți e pe plac, pentru că ai libertate de gândire și de analiză, cum spuneam.

   Divagând și extrapolând, partea tare e că tu ai văzut bătrâna în mijlocul bulevardului, dar nu te-ai dus să o ajuți, pentru că nu e datoria ta, pentru că “lumea nu are timp sa le mai vada sau sa se informeze… desi trec pe langa ele zilnic”. Însă mă tragi pe mine de mânecă pentru că nu am acționat. Deși nu știu de ce sunt eu mai datoare decât tine, un simplu om care își plătește taxele, că și eu plătesc taxe. Mă confunzi cu vreun justițiar. Dacă am absolvit o școală de jurnalism nu înseamnă că de azi înainte scopul meu este să-mi trăiesc viața după canoanele jurnalistice și să dau publicului ce vrea, pentru că nu mai lucrez în televiziune și nu mai scriu în nicio revistă.

  3. Drept urmare, se rupe undeva un fâș de Nicușor Constantinescu și de a le arăta cetățenilor “ce ii inconjoara”, pentru că suntem înconurați toți de același lucru, eu am mai mulți ochi sau cum? Societatea asta, și cu tine parte din ea, caută încontinuu instigatori din cauza unei lașități colective perpetue.

  4. EXACT gandirea generica de “miserupism” … indiferenta zilnica ne-a adus in stadiul in care suntem … pe plan mondial as putea spune… cat despre faptul ca tu nu ai voie iar eu am voie… e simplu… cand faci o facultate si alegi o meserie o faci de obicei din pasiune si ai obligatia morala etica sa te dedici acelei profesii 200% … nu ai dreptul sa zici ca te doare in cot ca nu stiu ce si nu stiu ce nu te priveste… de exemplu un politist nu are dreptul sa spuna ca nu-l priveste faptul ca 2 oameni erau sa se omoare la 5 metrii in fata lui iar el sa nu se implice pt ca … nu era in timpul serviciului…profesia ti-o alegi … cara-i povara (desi daca e o pasiune nu ar trebui privita ca o povara) cu bune cu rele. d-aia te faci Jurnalist… sa oferi informatii publicului nu sa refuzi sa o faci… acuma asta e treaba ta ca ai refuzat nu te inchide nimeni sau te taie… dar nu o mai spune ca si cum e un lucru normal … pentru ca NU e !!!

  5. si apropo de unde stii tu ca eu nu fac nimic, ca nu actionez?
   daca tot nu vroiai sa fii journalist pur sange… de ce nu ai facut facultatea la Spiru Haret sau ceva de genul(intelegi ce vreau sa spun) si te-ai dus sa o faci la Bucuresti?! timp si bani pierduti pt a invata sa faci niste lucruri pe care nu le aplici (pt ca de invatat ai invatat ca nu esti proasta deloc te tuce capu si esti si ambitioasa)… pai la ce zici tu ca te rezumi sa faci de aici incolo in domeniul asta nu-ti trebuia facultate… cred ca era de ajuns un curs, training etc

 4. De ce nu face cineva un articol mareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee colorat pe prima pagina sau de ce nu un BLOG in care sa le reaminteasca cetatenilor orbiti de puiul donat, ca domnul Nicusor Constantinescu de azi este acelasi Nicusor Constantinescu din anul 2006 care a adormit in mijlocul interesectiei la volanul masinii sale. si sa se insiste pe acest caz, nu sa se arunce un articol si gata.. sa se insiste pana cand realizeaza odata pt totdeauna adevarul

  1. Îți înțeleg nemulțumirea, dar stau departe de astfel de subiecte. Poate voi părea superficială, dar nu mă interesează referințele politice, deși și scena politică se confundă uneori cu un circ.

 5. o sa zici acuma ca si eu sunt subiectiv sau ca am ceva cu domnul primar (cu “p” mic) si domnul nicusor (cu “n” mic), cu ei personal nu am nimic… am ceva personal cu toti cei care isi bat joc de noi si de banii nostril prea prea preaaaaaaaa pe fata (ca elefantii aia pe boulevard, atat de “pe fata”) si nimeni nu ia atitudine

 6. plus ca eu am voie sa fiu subiectiv… sunt un simplu cetatean care platesc taxe si impozite ca multi altii de altfel 🙂

  1. Din nou, toți oamenii “au voie” să fie subiectivi. Natura umană este subiectivă, de altfel, uneori obiectivi sunt cei ce se văd obligați de împrejurări să nu spună răspicat ceea ce gândesc. Aprioric, cum adică tu ai voie să fii subiectiv, dar eu nu? De unde până unde această bazaconie?

  2. ti-am raspuns mai sus de ce eu am voie sa fiu subiectiv iar tu nu… nu ca ar fi vorba de permisiunea ACEEA ci de faptul ca eu nu am terminat Jurnalismul si in acest sens nu sunt “obligat” 🙂
   onoarea este de partea mea alina…mai ales daca te apuci de “gazetareala” expusa de mine mai sus 🙂

 7. Știi ce mi-ar plăcea, însă? O chestiune de minim bun simț: să spui puțin despre tine, că de sub anonimat multe se spun. Cu cine am onoarea?

 8. Pacat de blogul acesta …. am cautat si eu articole despre Circul Las Vegas, si am crezut ca am gasit aici. Cand ce sa vezi, este doar o polemica intre 2 persoane, iar prncipalul vinovat este si proppietarul blogului, ca a dat apa la moara. Delete si gata ! Oricum multam pt poze.

  1. din cate stiam eu in ultima vreme … nu prea cauti articole despre anumite lucruri pe blogul cuiva… poate pe forumuri sau nici acolo, mai ales cand oricum “articolul” acestui blog oricum nu viza in mod direct circu vegas… ci doar circul :))

 9. Către Domnul Anonim ignorant,

  1. Articolul nu are nici o legătură cu circul în sine, ci cu lipsa de informație culturală a presei din Constanța. ( a precizat și autoarea mai sus)

  2. Cum poți afirma că ea are obligația etică de a scrie despre anumite subiecte în parte? Nu am putut să nu observ obsesia ta față de acea latură „ascunsă” a Constanței. (și României în general).

  3. Exemplul tău cu polițistul este total pe lângă. Dacă nu poți înțelege de ce, recitește articolul și toate comentariile.

  Tu ești un cetățean oarecare. Ea este un cetățean oarecare. Tu plătești taxe. Ea plătește taxe. Tu poți fi subiectiv și poți gândi oricum dorești despre orice. Ea nu poate, pentru că a terminat o facultate de jurnalism. Ți se par sănătoase afirmațiile tale? Nu lucrează în media, nu trebuie să respecte anumite reguli ale anumitor posturi tv. Poate fi rasistă, poate înjura, poate posta poze cu caracter pornografic, poate scrie orice dorește. De ce? Este doar un cetățean oarecare, ca și tine, cu un blog personal. Nu are nici o obligație față de nimeni, deci subiectivitate și exprimare liberă cât cuprinde.

 10. Am zis ca poate sa fac orice vrea nu ma intereseaza, dar nu atata timp cat pozeaza in jurnalista perfecta etc … in rest nu ma intereseaza ce face si ce nu face. iar in cazul acesta DA mi se par foarte sanatoase afirmatiile mele.. altfel chiar NU eram intreg la minte daca ceream asa ceva. obligatia vine fata de ea de persoana sa, de pregatirea sa de 4-5 ani la Jurnalism in Bucuresti. Daca ea a terminat acea facultate ca sa se multumeasca cu niste bloguri (as putea spune de 2 lei, in comparatie cu un articol interesant dintr-un ziar respectat) atunci e treaba strict a ei. si repet… nu ma intereseaza face ce vrea, dar nu atata timp cat pozeaza in altceva stie ea mai bine…
  nu prea ar fi cazul ei, dar ipocrizia in ziua de azi e nemarginita si cu totii tindem sa o atingem fara sa ne dam seama uneori
  In rest numai bine si SUCCESURI in cariera mai departe Alina… si nu o mai lua personal pentru ca nu este 🙂

 11. Mă bucur că încerci să pui capăt discuției. Vreau, însă, să îmi clarifici ceva.

  Afirmațiile: „ si repet… nu ma intereseaza face ce vrea, dar nu atata timp cat pozeaza in altceva stie ea mai bine…” și „nu prea ar fi cazul ei” , sunt în contradicție.

  Nu îmi explica ce vrei să spui, nu mai are rost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.