Sedu-mă cu limba română: Aș mânca virgulă cartofi prăjiți

Ești om inteligent, nu spui “cred că câinele ăsta e rău”, doar nimănui nu-i place să audă “că-câ” și “ca-că” într-un discurs – parcă o fracțiune trimite automat cu gândul la altceva. Drept urmare, tragi repede de volan și bagi o virgulă fonetică.

E OK, nimeni nu-și va da seama că ești incapabil să reformulezi încât să eviți cacofonia – care, apropo, nu reprezintă doar alăturarea silabelor caca; și “nimănui nu-i place” e tot cacofonie, dar parcă nu te rupe din context ca câinele tău.

Și trebuie doar să muți două cuvinte: “cred că e rău câinele ăsta”. Adică să muți predicatul nominal fix înaintea subiectului. Dar tu nu poți, când ești în miezul unei discuții, să te concentrezi la mai multe lucruri deodată, adică la ce spune interlocutorul, ce gândești tu și ce scoți pe gură. Dar ce te faci dacă sunt mai mulți?

Tu-ți dai seama, de fapt, cât de șmechere sunt uneori femeile? Se concentreză nativ la doișpe lucruri. Adică în timpul unei conversații cu tine e atentă și la Gâdea și bate ș-o maioneză perfectă. Eh, în fine, actul tău de a arunca o virgulă aiurea în frază e similar cu actul femeii de a arunca niște pește în castron.

Deci mai bine o dai câcâit, cum îți iese, decât să atragi atenția asupra lipsei tale de jonglerie lingvistică. Lasă naibii virgula, că ș-așa sunt mulți care nu știu s-o folosească, chiar nu e o pretenție mare. Doar nu s-ar fi așteptat nimeni să eviți cacofonia printr-o formulare de genul “consider că acest reprezentant al speciei canine prezintă semne de agresivitate”.

9 thoughts on “Sedu-mă cu limba română: Aș mânca virgulă cartofi prăjiți

  1. Spre deosebire de mulţi alţi artişti, Cheloo are (pe lângă faptul că foloseşte cuvinte “obscene”) dicţie, cursivitate şi coerenţă în exprimare. Plus că gândeşte într-un mare fel, numa’ bun de preşedinte. :))

   Nu-i bai, să ne dea la schimb că le rezolvăm şi pe-alea …

   Gene, ia bagă mătăluţă (deşi nu te cunosc) un citat din Salam, cu duşmani şi cacofonii duşmănoase! :))

  2. Da, Cheloo e ca un zeu în marea de artiști ai țării când vine vorba de limba română. Nu degeaba purtam tricou cu 20CM Records în liceu. Ahahah, ce vremuri!

   Și îl cunosc eu pe nebunul de Gene și-l văd în stare. Hai cu citate noi, Genele, că prea ai uzitat-o p-asta cu frecarea!

  3. daca aceasta postare se adreseaza celor care folosesc in mod curent cacofoniile, iti spun ca ai facut o greseala enorma … ei nu vor intelege ce ai vrut tu sa spui :))

   Dar daca ai incercat sa te adresezi asa, in general … cititorului de rand,care in viata lui a participat si la cateva ore de gramatica, atunci este un articol chiar interesant 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.