Am aflat de hartareciclarii.ro de la Robert Diaconeasa (@daddycool.ro pe Instagram) de pe story și sunt de părere că mai multă lume trebuie să știe asta: România are, în sfârșit!, prima platformă națională și interactivă care îți arată pe hartă punctele de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din zona ta.
Platforma a fost lansată în 2019 și la momentul actual sunt înscrise peste 12.000 de puncte care colectează articole din 65 de categorii, de la sticlă, plastic, lemn și metal până la baterii auto, medicamente, anvelope și mesh-uri publicitare. E super simplu de folosit platforma, că poți să dai te plimbi pe hartă ca să vezi toate centrele de toate felurile sau să cauți toate centrele de un anumit fel, din zona ta sau din întreaga țară. Știi ce e și mai tare? Poți la rândul tău să adaugi centre pe hartă.
În plus, te învață ce și cum se reciclează. Nu e niciodată prea târziu să înveți și să faci o schimbare, nu? De exemplu, eu nu știam că jucăriile care au în componență mecanisme electrice (care se predau de fapt odată cu electrocasnicele mici – DEEE) nu se reciclează în România. Tot de aici am aflat că draperiile și perdelele din fibre sintetice nu se reciclează deloc și că în scumpa noastră țară, deși nu există statistici oficiale pe tema asta, se estimează că undeva la 1500 tone de medicamente ajung necontrolat, anual, în sistemele de canalizare sau la groapa de gunoi – o estimare a organizațiilor din industria farmaceutică.
Dacă tot suntem la capitolul colectării medicamentelor, că pe mine mă preocupă realmente treaba asta, vă mai arăt două chestii luate tot de pe hartareciclarii.ro:
- Anul trecut, 80% dintre francezi au declarat că au colectat şi au predat în farmacii medicamentele pe care nu le utilizau, conform Cyclamed. Cantităţile colectate în 2016 au fost de aproximativ 12.000 tone, echivalentul a 181 grame pe locuitor. Mai mult, acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea şi încălzirea pentru 7000 de locuinţe.
- În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. De asemenea, în SUA există reglementări precise, mai ales în contextul îngrijorător în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.
În teorie, și în România ar trebui să putem preda medicamentele expirate la farmacii, știați asta? În ORDINUL Nr. 119 din 4 februarie 2014, pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, scrie așa: “Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”. Legea zice ceva, dar în practică se întâmplă altceva de cele mai multe ori – lucru care sunt sigură că nu surprinde pe nimeni, dar nu are sens să intrăm acum în detalii.
Chiar dacă nu toate farmaciile acceptă să primească medicamente expirate, astea mari de obicei o fac – Catena, Dona, Helpnet etc. Trebuie doar să completezi un formular cu numele medicamentului, număr de bucăți, dacă e la blister, fiolă, borcan sau ce-o fi și alte câteva detalii. Nu e mare scofală. Totul e să-ți înmâneze farmacistul un formular. Dacă nu, poți face un proces verbal de mână, pe care scrii frumos toate cele de mai sus. E super important să nu lași punga de medicamente și să pleci fără să fi scris vreo hârtie, că altfel farmacistul le poate arunca direeeect în coș.
Dacă vă interesează mai multe detalii, cei de la revista VICE au făcut un material foarte bun despre colectarea medicamentelor. Și anul trecut am vorbit pe Instagram despre problema medicamentelor aruncate aiurea, care ajung apoi să polueze mediul și implicit și pe noi, acțiune la care comunitatea a fost extrem de receptivă. Știu cu siguranță că de atunci foarte multe persoane nu mai aruncă nicio pastilă în vasul de WC sau la gunoi, pentru că au aflat cât de dăunătoare e treaba asta. Încă o dată repet în gând cât de importantă de educația, eih?
Apropo de educație! Asociația ViitorPLUS, care a creat harta, pune la dispoziție profesorilor și elevilor o lecție online interactivă și distractivă despre grija pentru mediu prin colectare separată și reciclarea deșeurilor. Scopul este de a informarea elevii despre importanța reciclării și care sunt regulile unei colectări corecte. Toate materiale, de la filmulețe la PPT-uri, sunt puse la dispoziția profesorilor în mod gratuit. Dacă cineva de p-aici e profesor sau învățător și sună interesat, click aici pentru înscriere.
Eu stau în Adunații Copăceni și habar n-aveam câte centre de colectare sunt în zona mea. Nu doar că mi-am propus să ajung curând măcar la unul dintre ele, dar am în plan să cumpăr câteva tomberoane mari, de culori diferite, pe care să le pun în curte și să ne obișnuim cu toții să colectăm selectiv. O facem acum la un nivel micuț, în sensul în care umplem câțiva saci mici care stau pe hol până vine mașina de gunoi, o dată să ia gunoi menajer și o dată ca să ia reciclabilele – mă irită rău să stau cu sacii de gunoi pe hol, vă zic sincer, dar asta e partea a doua. Sunt hotărâtă să îmi educ copiii în direcția asta, ca atunci când vor fi adulți să le vină natural responsabilitatea pentru natură, așa cum se întâmplă de zeci de ani deja în state mai civilizate.
Zilele următoare vorbim despre o organizație care se ocupă exclusiv de reciclarea bateriilor de toate tipurile, de la bateria termometrului digital până la bateria mașinii tale.