Ne-am băgat la Swimathon, unde Adi va înota îmbrăcat în tutu

Eu și Adi ne implicăm pentru prima dată în Swimathon, ca să strângem bani pentru un proiect care susține mamele adolescente. Dacă strângem 7000 lei, Adi și băieții din echipa lui, care se numește “Zânele”, vor înota în tutu.

Ce este Swimathon? Cea mai mare strângere anuală de fonduri care se organizează în toată lumea și care s-a petrecut prima dată la Londra în 1986. Funcționează ca o competiție de înot în bazin, numai că implică și elementul caritabil. Mecanismul competiției e foarte simplu:

Organizaţiile și grupurile de iniţiativă înscriu proiecte la Swimathon, companiile şi înotătorii-fundraiseri aleg proiectele pentru care vor să înoate, iar susţinătorii donează o sumă de bani pentru favoriţii lor.

În cazul nostru, vorbim despre Asociația Dream Project care are proiectul Independență financiară pentru mame minore, despre care am vorbit în două clipuri pe canalul meu de YouTube: Dodo Baby Box și Cristina din Arad. Înotătorii care au ales să susțină proiectul ăsta sunt Adi, Ștefan Rusu, Anca Stirbacu, Mihai Mija și Andrei Soancă, adică echipa “Zânele“, iar susținătorii, respectiv donatorii, sunteți voi.

Dacă tot sunteți aici, vă zic două cuvinte ca să înțelegeți contextul. România are cel mai mare număr de nașteri în rândul minorelor, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, dintre țările Uniunii Europene, potrivit Eurostat. În cele mai multe cazuri, mamele adolescente se confruntă cu lipsa sprijinului familial, cu abandonul școlar, excluziunea socială și stigmatizarea. (sursa Dream Project)

Andreea și fiul ei, una dintre mamele minore

Cu alte cuvinte, dacă nu sunt ajutate, fetele pot ajunge pe stradă cu copii cu tot. Eh, aici intervine asociația, care și-a propus să ia aceste zece fete de mână și să le ducă la cursuri de calificare, să le învețe o meserie, să le predea educație financiară, să le asigure suport fizic, psihic și emoțional, în așa fel încât după încheierea programului să se poată angaja sau să-și poată deschide o afacere, să fie independente financiar și să poată avea grijă de ele și de copiii lor.

Noi am ales să ne implicăm în proiectul ăsta și să le ajutăm pe fete să adune banii pentru că empatizăm cu ele. Având trei copii, știm foarte bine cât de dificil este, mai ales la o vârstă atât de mică. De aceea, Adi se implică fizic, ca înotător, în timp ce eu rog, poate uneori chiar cert oamenii pe internet ca să doneze.

Partea mișto la Swimathon e că se pot înscrie mai multe echipe care să susțină același proiect. În cazul nostru, pe lângă “Zânele“, mai sunt două echipe care luptă pentru mamele adolescente: “Mom Power” și “Zmeii roz“.

Din “Zmeii roz” face parte și Oana Brătilă, una dintre cele mai înfierate gagici pe care le cunosc, care se bagă a nu știu câta oară la Swimathon și are deja ani de acte caritabile în spate, de la alergat pentru diverse cauze la mobilizat oameni la donări de sânge.

Pe Oana am cunoscut-o acum doi-trei ani la un târg, unde am avut stand una lângă alta. Atunci am avut ocazia să stăm la palavre o zi întreagă. Pe lângă job, Oana are MOKKO, un atelier în care crează origami și obiecte din lemn. Majoritatea articolelor din lemn au formă de inimă, de la broșe și coliere la piese mici de mobilier sau accesorii pentru nuntă, de unde și #cuinimalapurtator. Mă rog, ea face mai multe, dar pentru asta va trebui să intrați pe site ca să descoperiți întreaga poveste.

creație MOKKO

Tot pentru mamele adolescente, Oana a promis că o să doneze 50% din vânzările de inimi de la Iarmaroc Zen. Asta e o modalitate frumoasă prin care puteți dona pentru mamele adolescente, dar și de a susține un artist independent și un om extrem de implicat constant în a-i ajuta pe alții.

La rândul meu, pe lângă o mică donație, îmi sun cunoscuții, de la prieteni și familie la firme, companii și ce pile mai am eu, și îi rog pe toți să doneze pentru cauza asta. Deja s-au strâns câteva donații prin Instagramul meu, din partea comunității ALUZIVA, pentru care vă mulțumim enorm.

Dacă vreți și voi să le susțineți pe fete intrați aici. În final, vă las cu un lucru care, consider eu, e foarte important. Știți proverbul care spune că dacă-i dai unui om un pește l-ai hrănit o dată, dar dacă-l înveți să pescuiască îi asiguri hrana pentru toată viața? Asta vrea să facă Asociația Dream Project pentru mamele adolescente: să le învețe să pescuiască.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.