Unul dintre cele mai mari complexe monastice ortodoxe din lume, al doilea după Athos.
Am decis să încep redactarea impresiilor asupra întregii experiențe elene cu Meteora. Deși este ultimul obiectiv turistic vizitat, în ultima zi, a fost, din punctul meu de vedere, apogeul întregii excursii. Meteora este un complex ortodox cu 24 de mănăstiri, schituri și chilii, construite începând cu secolul al XI-lea. Este al doilea ca mărime și importanță după Muntele Athos. Prima mănăstire, însă, a fost întemeiată prin secolul XIV de monahul Atanasie. El a clădit lăcașul cult pe o stâncă ce se ridică 613 metri metri deasupra nivelului mării și tot el a ales numele Meteor, pentru că mănăstirea părea suspendată între cer și pământ. De atunci a rămas numele întregului complex.
La poalele acestor stânci impresionante stă întinsă așezarea Kalambaka, pe câmpia tessaliană, unde curge râul Pinios. Peisajul îți taie respirația încă de când apuci calea serpentinelor. Din depărtare, cele aproape o mie de formațiuni muntoase apar ca o pădure de stânci. Geografic vorbind, fenomenul este unic în lume.
Lui Cioran i-ar fi plăcut camera cu cranii. Şi mie, sincer (după ce aş fi studiat osteologia). Dar ce te-a motivat să vizitezi Meteora?
În total, am fost 40 de constănțeni în această excursie. Noi am spus ce vrem și ghiduța noastră ne-a dus în cele mai frumoase locuri.