Am vizitat cea mai mare expoziție temporară de artă a unui singur artist: 14.000 de lucrări expuse

Despre Sabin Vasile știu de la Monica Popescu, prietena noastră comună, cu care fac biblioteci sociale în medii vulnerabile. Ea mi-a povestit despre Sabin și mi-a zis că nu am voie să-i ratez expoziția. Ce-i drept, a fost ocazie unică de a vedea cu ochii mei cele 14.000 de lucrări expuse în cadrul „The Art of C.D.S.V.”, cea mai mare expoziție temporară a unui singur artist din toate timpurile, care mai e și român, pe deasupra. Evenimentul, cu intrare gratuită, a avut loc în luna mai în incinta unui centru comercial aproape de Romexpo.

Eram cu Monica, Mari și Pripi, o parte din echipa „Dăruiește o lume de basm”. Ne-am oprit la expoziție în drumul spre Crevedia, unde mergeam să facem o altă bibliotecă socială. Încă de când am intrat am rămas toate surprinse de dimensiunea halei, plină cu lucrări de diverse dimensiuni lipite pe pereți, stivuite în teancuri înalte pe mese sau atârnate din tavan de gută transparentă.

„The Art of C.D.S.V.” a cuprins lucrări din mai multe colecții: GODS OF ART, IN A WORLD OF MICE, BANKSY RELOADED, TOTAL ABSTRACT, AbsTTRACTION, BECOMING și FOR THE LOVE OF ART.

Lucrările lui sunt realizate din pensulă sau cu tableta grafică, iar stilul este abstract figurativ și pop art. La vederea lor, primul lucru care mi-a venit în minte e că seamănă cu alcoolul văzut la microscop (google it), un soi de geometrie abstractă, psihedelică, cu fractale, în mix de culori puternice.

La expoziție am văzut câteva sute de portrete ale unor oameni celebri, români și străini, printre care Horațiu Mălăele, George Enescu, Florin Piersic, Teo Trandafir, Costel Bojog, Delia și mulți alții.

Spre onoarea mea, m-a ghidat însuși artistul printre lucrări și mi-a povestit puțin despre el și arta lui. A făcut cele 14.000 opere expuse în cadrul „The Art of C.D.S.V.” în pandemie. A muncit zi și noapte pentru a pregăti expoziția asta gigant, care a bătut recordul mondial. Pe pagina lui de Facebook găsiți și un video făcut la eveniment, un montaj cu opere, dar și cu vizitatori.

Sabin Vasile e cel mai prolific pictor român și al treilea din lume, de care românii nu prea știu, din păcate. În total a creat peste 34.000 de lucrări, care au ajuns la Paris, Londra, Zurich, Tokyo, Washington și Freiburg. Și-a propus ca până la finalul vieții să-l depășească pe Pablo Picasso, care e cel mai prolific pictor din istorie.

Ca fapt divers, conform cărții recordurilor Guiness, se estimează că Picasso a creat în jur de 147.800 de lucrări: 13.500 picturi și design-uri, 100.000 print-uri și gravuri, 34.000 ilustrații de carte și 300 sculpturi și piese ceramice.

Plimbându-ne printre lucrări și povestind despre parcursul lui, mi-a spus s-a născut în Alexandria, a crescut în București și a fost pasionat de pictură și desen încă din copilărie. Devenit adult, a ajuns colonel la Constanța și a lăsat în spate o întreagă carieră la Ministerul Afacerilor Interne pentru artă.

Printre altele Sabin Vasile e și scriitor. A publicat cinci cărți, din care enumăr ”Ești unu’ la un milion” și ”O escrocherie ca la carte”.

Vă invit să intrați pe site-ul lui, sabinvasile.com, ca să descoperiți vastitatea universului lui artistic, respectiv multe alte opere clasice, contemporane sau din colecții private, complet diferite de ce am văzut la expoziție.

Personal, mă simt onorată că am avut ocazia de a-l cunoaște pe cel mai prolific pictor român, că l-am văzut în carne și oase, că am avut plăcerea de a afla povestea direct de la sursă. La final, ne-a făcut tuturor cadou print-uri cu autograf.

Dacă nu mă simțeam deja suficient de onorată să vizitez expoziția record, să cunosc personal artistul și să dețin și două lucrări cu autograf, o lună mai târziu am avut parte de o mega surpriză. Monica, prietena noastră comună, mi-a spus că Sabin a rămas impresionat de interacțiunea noastră și mi-a făcut și mie un portret. Mi-a trimis print-ul, ca să îl am în digital, dar și un tablou înrămat. Mulțumesc, Sabin!

Regret în schimb că nu am făcut o poză împreună, dar poate că o să se întâmple asta în viitor, la un moment dat, dacă va avea loc o altă expoziție semnată de Sabin Vasile în România. Dacă auziți vreodată că expune iar la noi, vă recomand să mergeți. Nu doar că veți rămâne impresionați de incursiunea în universul lui psihedelic, dar s-ar putea să fie unica voastră șansă de a-l întâlni în carne și oase pe cel mai prolific pictor român – despre care poate se va scrie în manuale școlare peste niște zeci de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.