Unul dintre colegii de clasă ai lui Matei și-a serbat ziua de naștere la Casa Experimentelor. Nu auzisem de locul ăsta până acum. Se mai numește Romanian Science Center și e primul centru ştiinţific non-profit din România dedicat copiilor. Am intrat și eu în centru, unde se jucau toți copiii, și am rămas plăcut surprinsă.
Casa Experimentelor, situată vizavi de Delta Văcărești în sectorul 3, e practic un muzeu cu peste 100 exponate interactive, prin care vizitatorii descoperă elemente de fizică, chimie, biologie și matematică. Mai exact, înțeleg cum funcționează magneții, electricitatea, cușca Faraday, gravitația, fotografia, iluziile optice, plasma și diverse alte forțe și fenomene științifice.
Mi-a părut rău că nu am apucat să interacționez și eu cu fiecare exponat, că deja se terminase petrecerea și toți părinții și copiii părăseau centrul. În câteva minute m-a plimbat Matei pe la exponatele lui preferate, am reușit să fac câteva poze, să apăs pe două-trei aparate, să citesc câteva legende și cam atât – mai erau multe de făcut și văzut, mai ales că spațiul expozițional are 500 mp.
Așadar, îl punem pe listă pentru a-l vizita pe îndelete în viitor, când ne dorim să mergem și cu fetele, care au acum 4 ani (vârsta minimă permisă a vizitatorilor e de 3 ani). Pentru ele va fi Raiul pe pământ; de ce zic asta? Am mai fost cu ele în diferite muzee și ne-au dat mari bătăi de cap, că le-a fost mereu foarte greu să se abțină de la a atinge exponatele. Eh, de data asta, exponatele te invită să le apeși, tragi, împingi etc., în loc să te îndepărteze cu eticheta “vă rugăm nu atingeți”.
Drept urmare, vă recomand din plin să vizitați Casa Experimentelor! Nu doar că e un loc fun și educativ, dar este și un proiect non-profit care are nevoie de vizitatori ca să-și poată continua activitatea.