“Deși am făcut sex cu prezervativ, câteva săptămâni mai târziu m-am trezit plină de negi. A fost horror. După pastile, creme, disconfort, plâns, furie, depresie, rușine, scârbă și vizite dese la medic, am scăpat”, scriam eu pe blog în 2021. Articolul se numește “Experiența mea cu HPV-ul și de ce regret că nu m-am vaccinat în adolescență” și acolo povestesc cele două momente groaznice. Recent a scris și Diana Cosmin un articol despre HPV și acel “n-o să mi se întâmple mie”, pe care vă recomand să îl citiți aici.
Trei ani mai târziu, știu mai multe ca atunci. Când spun asta, nu mă refer la informații medicale, ci la zecile de discuții purtate cu alte fete și femei, dar și la confesiuni primite de la adolescente pe Instagram. Fetele îmi scriu mie speriate, îmi povestesc experiențe intime, nu sunt informate corect și n-au încredere sau curaj să vorbească despre asta cu părinții sau apropiații lor. Unele au peste 20 de ani, sunt active sexual și nu au fost niciodată la ginecolog – iar ăsta e un mare semnal de alarmă.
Înțeleg de ce. Am fost acolo.
Mersul la ginecolog e inconfortabil. Discuțiile despre sex cu părinții, medicii sau alți adulți când ești la adolescență și tot ce face parte din câmpul lui lexical pot fi extrem de stânjenitoare. Cu toate astea, trebuie să le facem pe amândouă, pentru binele nostru.
Anii trec repede. Creștem, devenim din fete femei și unele dintre noi și mame. Nu doar că e important să practicăm prevenția, să ne facem un Babeș Papanicolau anual, dar ne vine rândul. Se schimbă foaia. Ca părinți, trebuie să ne informăm, educăm și ocrotim la rândul nostru copiii.
Infecția cu HPV e cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Conform studiilor, 80% dintre noi o vom avea cel puțin o dată în viață.
Partea nasoala cu HPV-ul e că poți să-l ai și să-l dai fără să știi. Uneori se manifestă, alteori nu. Partea și mai nasoală e că HPV-ul e principalul vinovat pentru cancerul de col uterin în România. Mai exact, 99% din cazurile noi de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV. Ce nu știu mulți oameni e că infecția cu HPV afectează și bărbații, care pot dezvolta cancere la nivelul anusului, organelor genitale și orofaringiene.
Ăsta e un aspect esențial pe care copiii noștri trebuie să-l afle, indiferent de genul sau sexul lor. Și ideal e să-l afle din timp, de la noi, să nu așteptăm să intre într-o zi în casă cu privirea în pământ. Să nu așteptăm să pățească și ei ce au pățit unii dintre noi. Să nu afle pe la 40 de ani că au cancer. Noi putem să-i ferim de astfel de pericole prin vaccinarea antiHPV, cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerelor cauzate de HPV.
În România, vaccinul contra HPV e gratuit pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 18 ani, iar femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani se pot vaccina în regim compensat 50%. În ambele cazuri, e nevoie doar de o vizită la medicul de familie sau la ginecolog, după caz. Mergem cu rețeta la farmacie și luăm gratuit sau compensat vaccinul, după caz, pe care îl putem face tot la medicul de familie.
Gândește-te că poți să-i salvezi viața copilului tău cu gestul ăsta. Deși acum e mic și poate nici nu știe ce e aia sex sau, din contră, e la adolescență, într-o zi va afla ce e și va face, cel mai probabil.
Copiii noștri sunt prea mici pentru a-i vaccina acum. Matei are 7 ani, iar Mini și Meda au 5 ani. Când vor ajunge la vârsta potrivită, cu siguranță că-i vom vaccina pe toți trei împotriva HPV. Nu vom aștepta discuțiile alea stânjenitoare pentru ei despre sex și nu vom aștepta să-și înceapă viața sexuală – intervalul optim e între 11 și 14 ani, când vaccinarea e cea mai eficientă. O vom face noi din timp, pentru că suntem informați, conștienți și responsabili, dar și pentru că eu am trecut deja de două ori prin asta și nu le doresc așa ceva copiilor mei.
În încheiere, las câteva informații esențiale:
- Infecția naturală cu HPV nu oferă imunitate pe termen lung.
- Aproximativ 50% dintre infectările cu HPV au loc între 25 și 59 de ani.
- Copiii sub 15 ani au nevoie de două doze, iar cei de peste 15 ani de trei doze.
- Te poți vaccina și dacă ai în prezent HPV.
- Vaccinul nu te vindecă de HPV, dar te poate proteja de reactivări ale virusului sau viitoare infecții cu alte tulpini.
Mai multe informații despre HPV, mituri, prevenție, afecțiuni, beneficiile vaccinului împotriva HPV și alte informații se găsesc pe platforma https://protejeaza-tedehpv.ro/
Material realizat în cadrul campaniei „Hotărăște pentru viitor”, campanie națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, susținută de organizația Mame pentru mame, în parteneriat cu MSD România. (P)
Va multumesc, Diana, pentru articolul tau care m-a facut sa ma gandesc mai mult la experienta mea cu HPV-ul si la importanta vaccinarii in adolescenta. Sper ca mesajul tau va ajunge la cat mai multi oameni si vor incepe sa constientizeze importanta prevenirii si informarii corecte despre aceasta infectie.
Articolul despre vaccinarea gratuită împotriva HPV este o veste bună și pune în lumină un subiect crucial. Cu toate acestea, aș vrea să subliniez că este important să ne informăm corect înainte de a lua decizii legate de sănătatea noastră sau a celor apropiați. Întrebarea este: ce se întâmplă dacă există îngrijorări sincere legate de eventualele efecte secundare ale vaccinurilor? Cum putem efectua un echilibru între riscuri și beneficii? Merită să ajungem la un consens în societate prin discuții deschise și echilibrate, fără a face presiuni sau a crea stigme împotriva celor care au îngrijorări legitime. Educația și transparența sunt esențiale în această discuție.