Denigrările moca pe net și Codul Penal 2013

Pe cine ajută denigrarea abundentă a imaginii cuiva? Nu vorbesc despre presa de scandal, absolut deloc, deși și acești jurnaliști vor călca pe cuie, ci despre persoane fizice, egale între ele, nu entități mediatice. Minimele norme morale predau că, atunci când nu placi ceva, cel mai de bun simț este să ignori, nu să bălăcărești gratuit. Să terfelești imaginea cuiva de dragul popularității, mai ales în condițiile în care nu cunoști persoana? Îi faci praf imaginea considerându-te îndreptățit? De cine și cu ce motiv?

Răutatea, în cea mai pură formă, este nu doar să aduci prejudiciu de imagine cuiva prin jigniri personale, ci să și negi sus și tare veleitățile, aptitudinile și chibzuința cuiva, fără să le cunoști, judecat prin prisma faptului că omul lasă garda jos într-un cadru informal. Ofensă gratuită, jignirile sunt argumentele acelora care nu au argumente. Nu discredita și compromite pe cineva doar pentru că ai canalul de comunicare la buricele degetelor.

————————————————————————————————–
Din câte știu eu, calomnia și insulta sunt, din nou, sancționabile prin Codul Penal. Mare grijă, se încadrează la infracțiuni contra demnității.
————————————————————————————————–

“Insultele și calomniile comise în public și mai ales prin intermediul presei de către simpli cetățeni, oameni politici și ziariști au devenit ceva curent. În absența unor sancțiuni penale, am asistat neputincioși la o lezare gravă și continuă a personalității umane, demnității, onoarei şi reputaţiei celor astfel agresaţi”, zice judecătorul Cristi Danileţ (sursa)

Insulta, articolul 205

“atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, ori atribuirea unei persoane a unui defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate”.

Calomnia, articolul 206

“afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public”.

4 thoughts on “Denigrările moca pe net și Codul Penal 2013

    1. Chiar n-are importanță cine e. Scopul articolului este să facă persoana să înțeleagă că răutățile gratuite pot trece neobservate DOAR prin bunăvoința persoanei lezate. Altfel, se ajunge la răsplată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.