Experiența mea cu HPV-ul și de ce regret că nu m-am vaccinat în adolescență (PP)

Prima dată, eram o adolescentă îndrăgostită și dezinformată. Mi-a zis că e un doar un neg mai vechi și că nu se ia, să stau liniștită. L-am crezut. Deși am făcut sex cu prezervativ, câteva săptămâni mai târziu m-am trezit plină de negi. A fost horror. După pastile, creme, disconfort, plâns, furie, depresie, rușine, scârbă și vizite dese la medic, am scăpat. 

La vremea aia nu știam că există peste o sută de tulpini de HPV și că unele dau cancer de col uterin. Nu aveam atâtea surse de informare, internetul nu era plin de site-uri și pagini de Insta de unde poți să înveți orice, de la genetica bobului de fasole la nave aerospațiale. Aveam două-trei reviste pentru adolescenți, care mai degrabă făceau reclamă la lipgloss și te învățau 10 feluri de împletit părul vara la mare. Aveam niște părinți cu care mi-era rușine să vorbesc și care la rândul lor erau extrem de stânjeniți, tăcuți și dezinformați, o mână de prietene la fel de aiurite și confuze ca mine și zero educație sexuală la școală. Nu aveam cum să aflu și nu mă învăța nimeni de pericolul bolilor cu transmitere sexuală. 

A doua oară, deja eram adult. M-am dus la un control de rutină la ginecolog, fără să am vreun simptom. De la 20 și ceva de ani am obiceiul de a-mi face anual un set de analize, chiar dacă mă simt bine, pentru că aflasem deja că unele boli nu se manifestă. Dacă de la unele poți avea mâncărimi, secreții dubioase, dureri sau orice altă chestie care să-ți dea semnale că ai luat ceva, alte infecții sau boli se instalează tăcut și nu dau niciun semn. Așa te poți trezi la 30-40 de ani că ai cancer și să nu știi ce naiba s-a întâmplat. 

Se estimează că aproape toate persoanele active sexual, bărbați și femei, vor avea o infecție cu HPV cel puțin o dată în viață, însă cei mai mulți nu vor ști asta, exact cum am pățit și eu. M-am trezit că am a doua oară HPV, deși după prima pățanie am fost cât se poate de precaută. Nu făcusem sex neprotejat, am fost atentă cu igiena și am vorbit și verificat întotdeauna cu partenerul înainte de contactul sexual. 

În plus, există o mulțime de preconcepții! Adică poți avea sau lua HPV chiar dacă faci zece dușuri pe zi sau faci sex numai cu femei stilate. 

Cât despre discuțiile pe care eu le-am purtat cu partenerii înainte de a face sex, ca să mă asigur de dinainte că suntem amândoi bine cu analizele, există două aspecte mari și late pe care n-am cum să nu le menționez: 

  1. Unii oameni nu știu că au HPV;
  2. Unii oameni știu că au HPV, dar nu spun din diverse motive, de la inconștiență și rușine până la faptul că asta le-ar zbura șansa unui sex bun. 

Revenind. Pentru că, spre deosebire de prima dată, acum știam ce pericole stau în infecția cu HPV, am avut mari emoții. A trebuit să aștept analizele să aflu ce tulpină e. În zilele alea, mi-am făcut tot felul de filme și inclusiv mi-am imaginat că o să mor de cancer de col uterin în câțiva ani. Am fost terifiată. Din fericire, au venit analizele și nu era o tulpină nasoală. Am repetat analiza și am scăpat și de data asta. 

Din păcate, nu toate femeile au norocul ăsta. România este pe locul întâi în UE la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, lucru despre care am mai scris și vorbit deseori până acum, iar în 99% din cazuri cancerul e de la o infecție cu HPV. 

În România ne confruntăm cu o mare problemă: nu se știe și nu se discută suficient despre pericolele infecțiilor cu HPV. E considerat în continuare rușinos și tabu să vorbim despre boli cu transmitere sexuală sau alte lucruri legate de zona genitală, aspect care trebuie să se schimbe.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în anul 2020, doar 36% dintre femeile intervievate au auzit de HPV, iar dintre ele doar 31% l-au asociat cu cancerul de col uterin. Asta nu e bine deloc! 

Pe vremea mea, să zicem așa, că acum am 32 de ani, nu ne vaccina, nu ne învăța și nu ne pregătea nimeni pentru așa ceva. Din fericire, lucrurile s-au schimbat. Eu sunt un părinte informat, am trei copii, dintre care două fete și, mai presus de asta, sunt o femeie care a trecut de două ori prin infecția cu HPV și a fost groaznic în ambele situații. 

Astăzi există vaccin anti-HPV, care e cea mai eficientă metodă de a preveni infecțiile și eventualele complicații ce ar putea urma. La momentul actual, în România există un program național de vaccinare anti-HPV, în cadrul căruia pot fi vaccinate gratuit fetele cu vârste între 11 și 18 ani și e în plan ca anul viitor să fie incluși și băieții, pentru că nici pe ei nu-i ocolesc complicațiile cauzate de HPV. Și bărbații pot face cancer. 

Eu am să îi duc personal pe copiii mei la vaccin când vor crește și vor atinge preadolescența. Vreau să se bucure de viață și să fie sănătoși, mai presus de orice. Nu vreau să treacă prin ce am trecut eu, nici să infecteze copiii altora și nu vreau nici să ajungă la cancer la maturitate. Că vrem sau nu, copiii vor crește și vor ajunge să aibă parteneri sexuali, așa că e important să le fim alături ca părinți, să ne asigurăm că pleacă mai departe în viață educați, precauți și protejați. 

Așadar, informați-vă corect! Intrați pe https://www.protejeaza-tedehpv.ro/, pentru că acolo aveți toate informațiile posibile și imposibile despre HPV. Discutați cu medicul de familie despre asta, vorbiți cu copiii voștri despre riscurile infecțiilor cu transmitere sexuală și, desigur, rețineți că cea mai eficientă metodă de protecție este vaccinul. 

România a reluat anul trecut vaccinarea anti-HPV în cadrul programului național de imunizare, dar problema e că rata este în continuare mică și pentru a ne alinia la obiectivele Planului European de luptă împotriva cancerului ar trebui să vaccinăm 90% din fete până în 2030. 

Știți, noi, părinții spunem că am face orice pentru copiii noștri, că ne-am da viața pentru ei, că am vrea să le luăm febra sau durerea cu mâna când sunt bolnavi and so on. Am fi în stare de lucruri imposibile pentru ei. În situația de față, nu trebuie să recurgem la așa ceva, ci doar să îi vaccinăm anti-HPV. E vorba despre un gest mic pe care îl facem pentru ei și care le va influența sănătatea și care le-ar putea salva viața la un moment dat, când noi nu vom mai fi aici, să-i protejăm. (P)

1 thought on “Experiența mea cu HPV-ul și de ce regret că nu m-am vaccinat în adolescență (PP)

  1. Când eram în liceu(2007-2011), a fost o campanie de vaccinare a fetelor. Nu ni s-a explicat foarte multe cu doar ca previne cancerul de col uterin. L-am făcut gândindu-ma ca dacă tot previne o boală oribilă, de ce nu. Nu întreg de ce nu s-a continuat cu acea campanie și totodată acum fiind 2024, de ce nu se promovează mai mult și vaccinarea băieților, ei fiind vectori de HPV, astfel încât să tratăm și cauza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.