Există două feluri de oameni: cei pentru care casa e doar un loc în care se retrag pentru somn și duș, ca un pit stop pentru nevoi de bază de unde pleacă apoi cu alte treburi și cei pentru care casa e oaza, baza, locul în care petrec poate cel mai mult timp, care sunt dependenți de energia propriei case.
Nu știu de voi, dar casa e cel mai important loc pentru mine. Acasă, mai bine spus, mă încarc. Acasă e cuibul familiei noastre, unde mâncăm toți la masă, ne jucăm baba-oarba în sufragerie și ne uităm la un film animat cu copiii pe canapea, fiecare cu bolul lui de popcorn în brațe.
Acasă e locul în care scriu, citesc, cos jucării din fetru, recondiționez mobilă veche, șurubăresc, mă joc pe consolă, pictez globuri și fac orice alte activități care mă relaxează, pentru că dintotdeauna mi-a plăcut mai mult să stau singură în casă, decât să stau cu copiii în fața blocului sau să ies la party-uri în facultate.
Pentru mine, e extrem de important ca acasă să fie frumos, ordonat, liniștit, pentru că starea mea mentală e extrem de legată de felul în care este sau arată casa. De multe ori e un balamuc dezordonat, având trei copii mici, dar chiar și așa, sunt genul de persoană pe care o apucă anxietatea dacă petrece prea mult timp departe de casă.
Eu de mică m-am tot mutat; din Mangalia în Constanța pe la 12 ani, apoi am venit în București la facultate la 18 ani, unde am schimbat an de an chiria până la 26 de ani, când m-am căsătorit cu Adi și ne-am mutat împreună la el acasă. După ce a apărut Matei, ne-am mutat juma de an la Sinaia. Când gemenele erau pe drum, ne-am mutat în Adunații Copăceni. Am stat acolo trei ani, timp în care ne-am băgat fiecare leu și strop de energie în construcția și amenajarea casei, ca apoi în 2021 să ne întoarcem în București, de data asta, din nou în chirie.
Multă lume ne întreabă de ce ne-am mutat din Adunații Copăceni, când acolo aveam o casă mare, cu de toate, construită și amenajată de noi, cu curte mare, aer curat, fructe și legume din grădină, ouă și lapte proaspete cumpărate de la vecinii noștri de peste drum. Ce-i drept, dacă punem problema așa, noi suntem nebuni că am dat liniștea și frumusețea traiului la țară pe haosul, traficul și claxoanele capitalei.
Problema noastră a fost legată de faptul că, fiind amândoi născuți și obișnuiți la oraș, ne lipseau niște lucruri de bază: un parc, o farmacie, o bancă, un spital mai aproape, un hypermarket și, cel mai important, grădiniță și școală de calitate pentru copiii noștri. Pentru toate cele înșirate mai devreme, și multe altele, trebuia să facem naveta.
La început, Adi pleca dimineața cu Matei, îl lăsa la grădiniță, după care mergea la serviciu, iar eu rămâneam acasă cu fetele. Când au început și fetele grădinița, plecam toți cinci de dimineață și ajungeam acasă noaptea. Era un proces extrem de obositor pentru copii, care plângeau uneori și 40 de minute. După două săptămâni de navetă toți cinci, în care Mini a plâns până a vomitat în trei zile diferite, am realizat amândoi că e prea mult; că am lua-o razna să facem asta zilnic, ani de zile, până copiii vor ajunge la liceu și se vor descurca singuri să facă naveta cu microbuz sau autobuz.
Așa am decis să ne mutăm în București în chirie, pentru că nu aveam alte opțiuni rapide. Nu aveam bani puși la ciorap, așa că ne-am plănuit vânzarea casei din Adunații Copăceni și am început să ne interesăm amândoi de credite pe la bănci, ca să ne putem lua o casă în București. Avem amândoi nevoie de ceea ce noi numim “our forever home”: Adi pentru că nu a mai stat niciodată în chirie și eu pentru că m-am tot mutat ca un nomad încă din școala generală și simt o nevoie puternică de siguranță și stabilitate.
Într-o dimineață ne-am apucat amândoi să apelăm la mai multe bănci. Așa am ajuns la pre-aprobarea creditului ipotecar ING prin aplicația Home`Bank, lucru care e mai presus decât o simplă simulare de credit care se face cu ajutorul unui simulator. Prin pre-aprobarea creditului ipotecar afli exact suma pe care o poți împrumuta și toate celelalte detalii ale ofertei în baza situației tale financiare reale, așa cum e la ANAF. În plus, toată treaba asta se face 100% online la ING.
Dintre toate cele la care am apelat, tot ING a fost banca de la care am primit primul telefon. M-am bucurat, evident, pentru că sunt client ING de la 20 de ani. La ING am contul personal, contul de firmă și cel al asociației. Sunt familiară cu toată politica lor, cu serviciile, aplicațiile lor și toate cele.
Am rămas surpinsă de cât de puțin a durat tot procesul și cât de repede m-au contactat. Mi-a luat mai puțin de cinci minute să fac toată treaba în aplicația Home`Bank și patru zile mai târziu am fost chemată la o discuție la ING Moșilor, sucursala de care aparțin.
E mega simplu: te loghezi în aplicație, intri în meniu la Produse > Credite > ING Ipotecar.
Treci prin etapele procesului, încarci electronic actele solicitate. Poți să alegi între cele două produse: ING Ipotecar și ING Ipotecar 7Fix. După ce bagi toate datele, îți calculează pe loc rata, dobânda, DAE, valoarea împrumutului, avansul, perioada creditului ipotecar, prima de asigurare și suma totală de rambursat; ți se afișează oferta alături și următorii pași pentru finalizarea procesului de contractare a creditului; datele le primești și pe mail.
Ce e important de știut:
- Procesul de pre-aprobare simplifică demersul de creditare în proporție de 80%;
- Dacă ai venituri declarate la ANAF, pre-aprobarea se poate realiza 100% online, din aplicația de internet și mobile banking Home’Bank și durează mai puțin de 5 minute;
- Nu e necesar să fii deja client ING Bank;
- Afli pe loc suma maximă și exactă pe care o poți împrumuta, fără să te deplasezi la office, și toate costurile aferente creditului ipotecar, în mod transparent;
- Pre-aprobarea financiară e valabilă timp de 60 de zile;
- Procesul e valabil doar pentru cele două de mai sus. Creditul Noua Casă, cât și creditul ipotecar pentru investiții imobiliare pot fi accesate, momentan, doar în ING office.
Mă bucur că am reușit lucrurile atât de rapid, că ar fi fost oribil să pierdem timp valoros în trafic sau la coadă la cine știe câte bănci. Prefer, cu siguranță, ca în orele respective să ieșim în parc cu copiii, să citesc sau să văd un serial bun.
Acum am pus la vânzare casa din Adunații Copăceni, am aplicat pentru credit la ING și am început deja să studiem piața imobiliară pentru a ne găsi “our forever home” în București.
*articol susținut de ING (P)