Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” a fost înființat prin anii ’60 și este singurul muzeu de ceasuri din Europa de Est. La momentul actual numără aproape 1000 de piese și, deși nu sunt toate expuse, am văzut o mulțime de instrumente de măsurare a timpului, care mai de care mai mai interesante, mai frumoase, mai rare, mai vechi și mai ciudate.
Noi am ajuns să-l vizităm pentru că Matei e nebun după pentru ceasurile cu cuc. A descoperit primul ceas cu cuc într-un episod din Peppa Pig și de atunci a dezvoltat o mega pasiune pentru ele. Avem și acasă trei ceasuri cu cuc, primite de la familie și prieteni. Evident fiind motivul, de ziua lui, când a împlinit 6 ani, l-am dus în vizită la Muzeul Ceasului din Ploiești. Pentru a urma firul poveștii, următoarea destinație de vacanță va fi Pădurea Neagră din Germania, unde a luat naștere primul ceas cu cuc din lume.
Revenind la Muzeul Ceasului din Ploiești, vreau să menționez cât de frumoasă e clădirea în care se află muzeul. E o clădire veche, monument din sec XIX, cu arhitectură, tavane și detalii absolut superbe. Ca totul să fie în ton cu vremurile, ca un salt în timp, și piesele de mobilier sunt de epocă.
În ceea ce privește exponatele, am văzut tot felul de instrumente de măsurare a timpului: cadrane solare, clepsidre, ceasuri de buzunar, de masă, de salon, de perete, de șemineu, ceasuri cu cuc, cu pendul, ceasuri curiozităţi, cronometre de marină și multe alte mecanisme, vechi de sute de ani. M-am mirat în fața multor exponate și recunosc că nici nu știam de existența unora dintre ele.
În cadrul muzeului găsiți un colț cu tehnologii moderne, video-mapping cu personaje reale şi grafică de epocă, în care se proiectează un film pe perete și muzica se revarsă în întreg muzeul, dar și un colț în care este improvizat un atelier de ceasornicărie, la care stă un manechin ceasornicar. E foarte drăguț.
Cele mai vechi exponate ale Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” sunt două ceasuri de masă astronomice, din anii 1544 şi 1562, şi cadranele solare din secolele XVII şi XVIII.
Pe lângă ceasurile de tot felul, sunt expuse și cutii muzicale cu cilindru, gramofoane, patefoane, păsări mecanice și alte piese, care au o vechime de peste 100 de ani şi care funcţionează şi astăzi. Detaliile pieselor expuse sub absolut superbe. În funcție de materialele și perioada în care au fost făcute, sunt emailate, gravate, pictate sau sculptate cu tot felul de detalii și tematici: flori, frunze, animale, zeități, geometrice etc.
Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” are în colecție piese făcute de unii dintre cei mai mari orologi ai istoriei, dar și exponate cu valoare memorială, pentru că au aparţinut unor personalităţi româneşti şi străine, cum ar fi Alexandru Ioan Cuza, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Mihail Kogalniceanu, regele Carol I, ţarul Alexandru al II-lea și alții.
În concluzie, ne-a plăcut mult și am rămas toți trei impresionați de ce am descoperit la Muzeul Ceasului din Ploiești. La finalul vizitei, Matei și-a ales ca suvenir un ceas de buzunar cu bufniță. Ne-a părut rău că magazinul de suveniruri nu avea mai multe produse, dar important e că, la final, Matei a plecat fericit de la muzeu.