În ultimii ani, am rămas deseori fără idei de cadouri de sărbători sau de zile de naștere. Cum am ieșit din impas de fiecare dată? Am făcut cadou o experiență, în loc de un obiect – care se poate sparge, strica, deteriora, consuma sau chiar pierde. Cu experiența și amintirea, însă, rămâi pentru totdeauna – sau, mă rog, până nu îmbătrânim și o dăm în Alzheimer sau d-astea.
De exemplu, acum vreo cinci ani, în loc să-i cumpăr maică-mii parfumuri, țoale sau rujuri, din care are o grămadă acasă, i-am plănuit o zi numai cu experiențe: am mers împreună la un escape room, la Muzeul de istorie din Constanța, la Delfinariu, la tiroliană, la karting și am încheiat ziua cu un burger la o terasă în Piața Ovidiu. Am făcut ceva similar de ziua unuia dintre frații mei, luna trecută.
Pentru a vă veni în ajutor în perioada Crăciunului, v-am făcut o listă cu 20 idei de cadouri experiențe pentru copii sau adulți, indiferent de vârstă. Puteți plănui o zi întreagă, cum am făcut eu cu mama în Constanța, dar și cu unul dintre frații mei în București, sau un weekend întreg – dacă puteți să țineți secret următoarea și următoarea locație față de persoana pe care o cadorisiți, e și mai mișto, că e cu suspans.
1. Escape room
După cum ziceam mai sus, de ziua unuia dintre frații mei, am fost la Locked In Bucharest. În total nouă persoane, împărțite în două echipe, am făcut pe rând două camere: Indiana Jones și Dracula. A fost extrem de mișto experiența, mai ales că cei mai mulți din grup nu fuseseră niciodată la un escape room. Abia aștept să mergem iar la Locked In ca să facem și camera Paranormal Activity, că sunt fiartă pe ocultism, fantome și horror, în general.
E o idee de cadou tare mișto un escape room: vă face să colaborați, să lucrați în echipă, să vă scărpinați în cap când vă chinuiți să rezolvați un puzzle, e cu râs, e cu de toate. Pentru că am fost în grup mare, a fost mișto și discuția de după, când ne întrebam unii pe alții în cât timp am găsit cheia de la nu știu ce cufăr sau cum ne-am prins de codul secret de pe perete.
2. Voucher de tatuaj sau piercing
A fost recent ziua lui Vlad, de la asociație, așa că voluntarii au făcut chetă și i-au luat un voucher de tatuaj la Pisica Grasă Tattoo. Prea puțină lume de gândește la genul ăsta de cadou, așa e? Pentru o persoană pasionată de piercing-uri și tatuaje, un voucher la un astfel de salon chiar poate fi un cadou mega mișto.
Recomand Pisica Grasă Tattoo din București pentru că acolo mi-am făcut eu trei tatuaje și două piercing-uri, iar Adi, soțu’, și-a făcut la rândul lui cinci tatuaje și două găuri în ureche. Nu recomandăm orice și oricum, fiți siguri de asta. Oamenii lucrează bine, curat și profi, iar salonul arată foarte mișto.
3. Tir cu arcul
La tir cu arcul nu am tras decât pe litoral în copilărie, că sunt născută în Mangalia și am crescut până la 18 ani în Constanța, deci am încercat toate atracțiile și tiribombele posibile de la mare. Am vrut recent să mergem la tir cu arcul, la d-ăla profesionist pentru adulți, dar nu am reușit încă. Chiar și așa, merită trecută și experiența asta pe listă.
În București sunt câteva săli unde se poate trage cu arcul, cum ar fi Poligonul de tir cu arcul „Olimpia” sau Sala de tir cu arcul „Aktiv Club”, care sunt spații special dedicate, cu echipament profi și tot ce trebuie. Mai e și varianta de tir cu arcul și în anumite parcuri de aventură, dar nu e același lucru ca la poligon, evident.
4. Tiroliană & parcuri de aventură
Nu vă puteți imagina cât de tare s-a distrat mama la tiroliană! A țipat, a râs, a fost exact ca un copil. La fel și eu, evident, deși nu era prima dată când trăiam experiența asta. Sunt o grămadă de parcuri de aventură în care au și tiroliană în București, lângă București și în alte orașe din țară. Vă las aici un articol cu 40 de parcuri de aventură din România – nu știu dacă mai există toate, dar dacă vă tentează ideea, aveți google pentru a verifica informația.
Tiroliana, atât pentru adulți, cât și pentru copii, e foarte fun. În vară, de exemplu, i-am dus pe copii la tiroliana de la Opera Comică din București și nu mai puteam să-i dăm jos, efectiv, atât de mult le-a plăcut.
5. Vizite la un muzee & expoziții
Anul ăsta l-am dus pe Matei, de ziua lui, la Muzeul Ceasului din Ploiești și am scris și un articol pe blog despre muzeu și întreaga experiență. De ce am ales cadoul ăsta? Una dintre marile pasiuni ale lui Matei este ceasul cu cuc, de orice fel și formă (am povestit mai mult în articol). A fost extrem de încântat, iar la final și-a ales ca suvenir un ceas de buzunar.
Din fericire, România e plină de muzee, case memoriale, castele și alte situri care pot fi vizitate. Copilul, vreun părinte, partenerul sau vreun tovarăș e pasionat de soldați, cofetărie, polițiști, geologie, pompieri, trenuri, chimie? Există câte un muzeu sau mai multe pentru toate. La un moment dat chiar ne făcuserăm o listă cu câteva zeci de muzee ciudate, amuzante sau cel puțin interesante pe care vrem să le vizităm, din toată România: Muzeul Trovanților din Vâlcea, Kitsch museum din București, Muzeul lingurilor de lemn din Câmpulung Moldovenesc, Muzeul Crucilor din Gorj, Muzeul Cofetăriei ‘Ioan Gui’ din Arad, Muzeul pălăriilor din paie din Harghita și multe altele.
6. Salt cu parașuta
De Valentine’s Day, anul trecut, i-am făcut o surpriză lui Adi și am sărit cu parașuta în tandem, pentru prima dată în viața noastră, la TNT Brothers. Am avut amândoi mega emoții, ne-a venit să ne răzgândim de frică cu o zi înainte, ne-am făcut toate filmele din lume în care muream și tot așa. Evident, n-am murit. Nu doar că parașutiștii de la TNT au mii de zboruri la activ și unii sunt și campioni europeni sau mondiali la așa ceva, dar sunt și foarte de treabă – au știu să ne liniștească, să ne scadă anxietatea și frica înainte de salt, ca să ne putem bucura real de experiență.
Recomand saltul cu parașuta din toată ființa mea la TNT! Au chiar în perioada asta pachete de oferit cadou, cu salt, poze și filmuleț, cu mențiunea că dacă luați acum un voucher de salt, veți face saltul mai în primăvară-vară, în funcție de vreme. Nu se sare iarna și nici în condiții meteo nasoale. Dacă sunteți curioși de cum a decurs experiența pentru mine, vă las aici clipul meu.
7. O zi la coafor, cosmetică, spa
Acum câțiva ani am primit cadou de la o prietenă un voucher la spa. Am zăcut la masaj din cap până-n picioare două ore, cu aromaterapie, lumănări și muzică de harpă în fundal. M-am relaxat, m-am odihnit și liniștit și, la final, am cumpărat la rândul meu același lucru pentru soacră-mea, că venea ziua ei și nu eram deloc inspirată.
E, însă, o idee excelentă de cadou pentru multe fete și femei pasionate de coafor, manichiură, masaj, proceduri de remodelare corporală, tratamente la ten, ședințe de epilare definitivă etc. În București recomand Sclipici Studio pentru tot ce ține de păr, unghii și cosmetică și Beauty Connection pentru epilare definitivă, remodelare corporală, HiFu și alte proceduri care se fac cu aparate – sunt singurele saloane la care merg de trei ani, ca să știți.
8. Karting
Părerea mea e că o zi sau câteva ore la kating sunt o experieță foarte fun pentru orice om, indiferent de vârstă. După cum ziceam la începutul articolului, am dus-o pe mama la karting și era cu gura până la urechi, atât de tare s-a distrat. Am descoperit recent VMax, o pistă indoor de karting în zona Romexpo, care arată genial. Nu am reușit încă să ajungem, dar avem în plan. Sunt mai multe piste de karing în România, deci aveți de unde alege.
9. Bilete sau abonamente la spectacole
Teatru, operă, stand-up comedy, balet, cinematograf, circ, concert, festival, ai ce alege! Eu și Adi am primit cadou de la prieteni de Crăciun, anul trecut, bilete la Sala Palatului la Jimmy Carr. Poți face cadou unei persoane un bilet la un concert al trupei lui/ei preferate, de exemplu, și să plătești separat (dacă există opțiunea asta) să aibă parte de meet & greet cu artistul sau artiștii respectivi – să facă poze, să ia un autograf, să schimbe două vorbe.
Noi anul ăsta am fost la festivalul Fall in love și am avut ocazia să îl cunoaștem personal pe Paolo Nutini, care este artistul preferat al lui Adi. OMG, câtă onoare, emoție și bâjbâială! Am stat afară la țigară cu el, am povestit diverse, am făcut poze și, la final, ne-a oferit postere cu autograf și o invitație la băut în centrul vechi – nu ne-am dus, dar asta e altă poveste, scrisă în postarea de pe contul meu de instagram. Pripi, de exemplu, anul ăsta și-a luat bilet la concert și meet & greet la Three Days Grace, trupa ei preferată, și aia rămâne una dintre cele mai mișto experiențe din viața ei, așa cum e și la noi întâlnirea în persoană a lui Paolo Nutini.
10. Poligon de tragere
La poligon am fost o singură dată, în adolescență. Mi se pare o idee mișto de cadou să duci pe cineva la poligon să tragă cu pistol, carabină și alte arme de foc, tocmai pentru că nu e o experiență pe care să o trăiești zilnic. Sunt mai multe poligoane de unde poți cumpăra ori o ședință de tras singulară, ori abonamente care includ instructor, mai multe ședințe și trageri cu mai multe arme.
11. Cursuri și ateliere de formare sau hobby
Crăciunul trecut, eu și Adi ne-am surprins fantastic la cadouri. Nu ne-am vorbit absolut deloc, pur și simplu așa ne-am nimerit: eu i-am făcut cadou un curs de actorie la Dalles, iar el mi-a luat mie curs de stilist vestimentar la Ateliere Ilbah. Reacțiile noastre au fost priceless, că ne-a bușit și râsul de la coincidență.
În ceea ce privește penuria de cursuri de pe piață, aveți o grămadă de opțiuni de cursuri de formare profesională sau doar de hobby: business, PR, marketing, echitație, pictură, croitorie, coafor, design interior, cofetar, florist, canto, instrument muzical, dans, design vestimentar, fonduri europene, cooking, make-up, foto-video etc. Desigur, ca și in cazul show-ului Jimmy Carr sau al saltului cu parașuta, noi ne-am oferit voucherele de cursuri sau am primit biletele în decembrie, dar le-am folosit atunci când s-a dat startul lor, câteva luni mai târziu.
12. Abonamente la sală și chestii care țin de sport
Nu mă omor cu sala și sportul, așa că aici o să fiu scurtă și concisă. Ce poate fi mai mișto, pentru un om pasionat de sport, fie că e înot, fitness sau tras de fiare, decât un abonament specific? Idei sunt: un abonament prelungit la sala la care merge deja, poate un upgrade la premium, poate unul la un bazin, unde să înoate cât și când vrea sau poate niște ședințe de tenis, scrimă, patinaj, scuba diving, naiba știe.
13. Realitate virtuală – VR
Tot de ziua fratelui meu, după ce am plecat toți de la escape room, ne-am dus la Frenzy VR, în zona tineretului. E o experiență tare mișto, indiferent dacă ești pasionat sau nu de jocuri pe PC. Pentru părinții noștri, cel puțin, care nu mai fuseseră niciodată la VR, chiar au fost trei ore geniale. Am zburat virtual, am căzut în gol, ne-am împușcat între noi, am omorât zombi în echipă, ba chiar am văzut și pornăciuni VR, da’ mai într-un colț, așa, vorba vine.
Nu doar că a fost foarte mișto că am jucat iar în echipe și am făcut bonding, dar am plecat de acolo cu febră musculară, care ne-a ținut câteva zile. Eu nu mă omor după mers la sală, dar la cât de tare m-a solicitat fizic să ucid creaturi virtuale, pot zice că m-aș duce la VR de două ori pe săptămână. Mi-am lucrat toți mușchii din corp cât am tras cu arbaleta în corăbii și dragoni.
14. Biliard sau bowling
Cel puțin pentru părinți și bunici, care au crescut sau care și-au trăit tinerețea în comunism, mersul la bowling sau biliard e o mega plăcere, pentru că astea erau printre puținele activități disponibile la vremea aia. Mama e atât de pasionată, încât și-a pus o masă de biliard în sufragerie la ea acasă. Evident, ca și în cazul altor exemple din articol, se pot combina mai multe activități din aceeași incintă și poate ieși mega fun: două ore de biliard, două de de bowling, de air hockey etc.
15. Paintball sau laser tag
E o experiență mișto de grup, cu siguranță, la fel ca la escape room – cu cât mai mulți, cu atât mai fun. Eu am fost o singură dată la paintball, când eram în liceu, și tot o singură dată la laser tag, când eram în facultate. S-a lăsat cu râs, ascuns printre baloți, mers pe coate, fugă și adrenalină.
16. Drive test, circuit profesionist și alte chestii legate de auto-moto
Personal, nu sunt pasionată de mașini, da’ absolut deloc. Pe mine mă interesează să aibă roți, căldură iarna și aer condiționat vara, vorba vine. Am prieteni, însă, pe care îi marchează dacă văd o mașină de lux la semafor, cărora le sclipesc ochii când vorbesc de cai putere și alte nenorociri tehnice. Eu… meh. Pentru genul ăsta de oameni, poate fi o experiență extraordinară să conducă, chiar și pentru juma de oră, o mașină de 100k euro.
Un cadou foarte bun poate fi școala de șoferi sau cursurile de conducere defensivă de la Academia Titi Aur. Noi am fost invitați la academie, dar nu am reușit să ajungem încă. O să mergem la anu’, cu siguranță. În plus, mai sunt și alte opțiuni pentru pasionații de mașini: offroad, raliu, dar și șansa de a fi învârtiți de să-i ia dracii de un profesionist pe circuit. Asta mi s-ar părea și mie o experiență interesantă, recunosc.
17. Vacanțe, city break-uri, excursii sau bilete de avion
Intri frumos pe net, cumperi două bilete de avion și vă beți cafeaua la Roma de ziua lui, vorba aia. Sunt o mulțime de site-uri, aplicații sau agenții de turism care vând city break-uri la prețuri mici, atât în România, cât și în afară. Simplu! Și ai varianta de a face surpriză toată experiența sau să îi spui persoanei respective că vrei să-i faci un cadou și să aleagă el sau ea destinația.
Acum trei ani, de exemplu, Adi a cumpărat de Crăciun două bilete de avion spre Tenerife. Le cumpărase în secret, cu zbor în martie, de ziua mea, dar din cauza pandemiei s-a amânat de cinșpe ori zborul și am reușit abia un an mai târziu în Tenerife, dar asta e altă poveste.
18. O zi în parcul de distracții
Nu toată lumea e pasionată de ciocane, trenulețe și rollercoastere, știu, numai că eu și Adi suntem turbați! Am fost în toate parcurile de distracții posibile când am avut ocazia, în România sau în afară, când am fost în vacanțe. Pentru pasionații de adrenalină, învârteli și dat peste cap, o zi întreagă într-un parc de distracții poate fi cel mai tare cadou posibil – de copii, nu mai zic.
19. Zbor cu parapantă, elicopter sau balon cu aer cald
În afară de zburat cu avionul în alte țări și zburat cu un avion de mici dimensiuni când am sărit cu parașuta, nu am avut alte experiențe legate de zbor. Mi s-ar parea o experiență interesantă un zbor cu elicopterul sau cu balonul cu aer cald. Dacă pentru adulți sună bine, mă gândesc că pentru copii ar putea fi efectiv cea mai tare zi din viața lor să trăiască așa ceva.
20. Degustare gourmet, fine dining & gastronomie
Au început să apară și la noi din ce în ce mai multe restaurante, baruri și crame care oferă și experiențe, nu doar mâncarea și băutura în sine. Poți oferi cuiva cadou o cină pe întuneric, o cină la înălțime, suspendat cu macaraua în aer sau la ultimul etaj al unui zgârie nori, poți duce o persoană iubitoare de pisici la cafeneaua Miau, de exemplu, care e plină de pisici – evident.
Recent am fost invitată la un restaurant fine dining. Este, cu siguranță, o experiență mișto, pentru că am testat preparate deosebite, cu tot felul de combinații, care nu știam că sunt posibile. O altă idee de cadou poate fi o vizită la o cramă, cu degustare de vin, whiskey, cidru, ați înțeles ideea.
Sincer, e senzational la Ludo Logic! In primul rand pentru ca inainte sa te lasa sa tragi, te scolesc sa te joci cu arcul – il tii cum trebuie si cand tragi, unde trebuie sa tii ochii, cum e rigging-ul si ce alte detalii importante de stie pentru a trage cu incredere. Apoi leziile practico-teoretice sunt binevenite pentru carmaci, pentru ca se poate vedea direct cum unele modificari de atingere a tintei functioneaza sau cum anumite trageri iti folosesc.
Si eu am ramas deseori fara idei de cadouri de ziua de nastere sau sarbatori. Acest articol m-a ajutat foarte mult sa ies din impas prin propunerile sale de cadouri experientiale. Sunt idei extrem de creative si amuzante, care sunt o modalitate excelenta de a imparti timp de calitate cu cei dragi – aceasta solutie e una tare buna pentru cei care vor ceva mai mult decat obiecte fizice. Ideile aici prezentate sunt potrivite pentru orice persoana, indiferent de varsta, si de aceea recomand cu caldura acest articol tuturor!