Fast fashion: gesturi prin care combat injustiția socială & de mediu, care sunt rana mea deschisă

De când mă știu sunt preocupată și militez contra injustiției sociale și de mediu. Acum douăzeci de ani o făceam în fața blocului, acum zece ani o făceam pe blog, azi o fac în fața camerei, pe scenă și la televizor.

Am vorbit și voi continua să o fac pe o mulțime de subiecte din sfera responsabilității sociale și ecologice, de la schimbări climatice, microplastic, poluare, risipă alimentară, colectare selectivă etc., până la educație sexuală, rasism, victim blaming, sănătate mintală, protecția animalelor, violență domestică, drept la avort, LGBTQ+, discriminare etc.

În ultimii doi ani, am ajuns să fiu mai atentă și interesată de un anumit segment care înglobează injustiția de mediu cu cea socială: industria de fashion, care poluează și exploatează atât mediul, cât și oamenii, respectiv fenomenul fast fashion, alimentat masiv de capitalism, consumerism și social media.

Mă doare inima când văd imagini cu mormane cu haine aruncate la gropi de gunoi, în deșert, în păduri și oceane. Mă doare inima când văd oameni vulnerabili și mai ales copii care fac tricouri la mașina de cusut. Mă doare inima de românii, și nu numai, care lucrează în fabricile de textile în timp ce n-au pauză de mers la toaletă sau aer condiționat în hale și primesc uneori mai puțin decât salariul minim pe economie.

Ce fac în viața privată ca să combat fenomenul?

În primul rând, îmi cumpăr haine rar. Îmi pun multe întrebări înainte să-mi cumpăr ceva. Port aceeași fustă ani de zile, indiferent de trenduri sau de ce zice lumea. Donez, vând sau fac cadou ce nu mai port. Repar ce se strică – cos, lipesc, pun un nasture, o broșă sau fac cine știe ce artificii stilistice. Dacă nu se poate repara, fie colectez separat, fie găsesc eu ceva creativ sau util de făcut cu piesa respectivă – cârpă de praf, haine pentru păpușile fetelor mele, tapițerie pentru scaune, umplutură de pernă etc.

Mi-am oprit notificările pe care le primeam constant pe telefon de la magazine și m-am dezabonat de la o mare parte din newsletter-ele lor, care mă bombardau zilnic cu promoții și oferte de nerefuzat. Am dat unfollow sau mute influencerilor care fac o gârlă de haul-uri și reclame la haine.

Aleg lucruri mai de calitate, care să reziste mai mult. Îmi cumpăr și haine din mall uneori, că nu sunt ipocrită, dar destul de rar. Prefer să cumpăr din magazinele SH încă din liceu. Aleg, pe cât posibil, materialele naturale și haine făcute etic. Dacă-mi permit, cumpăr și susțin branduri locale și designeri români.

Învăț și mă documentez zilnic. În prezent citesc cărți, articole și rapoarte despre sustenabilitate în modă, mă uit la documentare și urmez cursuri online despre fast fashion și sustenabilitate, cu scopul de a dobândi mai multe informații pe subiect și, de ce nu, să ajung să obțin și niște certificări în viitor.

Ce măsuri publice iau ca activist și creator de conținut?

Conștientă de impactul negativ social și ecologic pe care îl au supraproducția, supraconsumul, risipa de resurse și poluarea cu textile, dar și exploatarea oamenilor din lanțul de producție, postez content educativ și informativ pe subiect. Când am ocazia, particip la evenimente de profil, mă implic în campanii sociale și de awareness, semnez petiții și adopt deschis orice alte oporturnități mai am. Anul trecut m-am alăturat campaniei Good Clothes Fair Pay, care militează pentru haine etice.

Am înființat ALZ Charity SHOP alături de echipa mea de la asociație și muncim constant la extinderea lui. Magazinul, care în curând va fi și online, îmbină sustenabilitatea cu caritatea, respectiv socialul cu mediul, pentru că toate produsele sunt donații de la public și toți banii merg către cauzele sociale ale asociației.

Comunic cu publicul și cu comunitatea mea și încurajez comportamentul responsabil, cumpăratul conștient, economia circulară și alte măsuri pe care le putem lua în viața de zi cu zi, pentru a reduce impactul social și de mediu al industriei de fashion.

Am început deja o serie pe canalele mele de social media, pe care am numit-o #modasisustenabilitatea, cu scopul de a face educație pe subiect și de a încuraja publicul să adopte practici mai sustenabile când vine vorba despre haine, cumpărături și fashion în general. Mă voi ține de ea atât pe social media, cât și pe blog, în speranța că oamenii care mă urmăresc vor face la rândul lor o schimbare, oricât de mică.

2 thoughts on “Fast fashion: gesturi prin care combat injustiția socială & de mediu, care sunt rana mea deschisă

  1. Foarte fain articolul! Poti sa ne recomanzi locuri de cumparat haine mai calitative? Eu momentan am inlocuit fast fashion cu second hand intr-o oarecare masura dar sunt interesata si de niste branduri mai sustenabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.