Haute Cup, distincție între cafenele

În spatele magazinului Tomis, lângă biserică, s-a deschis localul urban Haute Cup. Promite un deliciu consumatorilor de cafea și pune la dispoziție, pentru început, zece tipuri provenite din microplantații din întreaga lume.

Din exterior, am observat o încăpere goală, cu pereți albi și curați. Am intrat: răcoare, muzică lounge și miros de cafea proaspătă. Design minimalist, canapele albe și turcoaz, mese și scaune înalte din lemn, lămpi argintii atârnate simetric din tavan.

DSC_0643

Din spatele barului mi-au zâmbit Andrei și Alex, proprietarii localului. Desigur, am stat puțin de vorbă cu ei. Ambii sunt consumatori de cafea și pasionați de domeniu. Andrei a venit cu ideea “hai să prăjim cafeaua”, a spus Alex când ne-a povestit începutul afacerii lor. Andrei își căuta un expresor de cafea pentru casă și, documentându-se, a ajuns la concluzia că dacă nu prăjești tu cafeaua pierzi din aromă. Au încercat cafeaua verde, proaspătă, și au fost prinși de proces. În timp, au ajuns să viziteze prăjitorii de cafea din Istanbul, Amsterdam și să ia legătura cu oameni din domeniu din alte țări. Așa au deschis Haute Cup, cu care vor să schimbe ideea de cafenea în oraș, să pună la dispoziție o gamă largă de sortimente într-un spațiu ideal în care să-ți începi ziua.

Andrei (stânga) și Alex
Andrei (stânga) și Alex
syphon brew
Syphon brew

În meniul Haute Cup am găsit preparate din cafea despre care am avut curiozitatea să întreb. Cold drip, mi-a spus Alex, durează între trei și cinci ore să se infuzeze. “E un recipient superior în care se pune apă cu gheață și unul intermediar în care se pune cafeaua; am descoperit că o picătură la 1,5 secunde e viteza optimă la care cafeaua își păstrează cea mai bună aromă. De obicei o servim cu lapte și cu zahăr ca să nu se simtă foarte tare amăreala și cofeina; o astfel de cafea te ține treaz toată ziua, fără probleme.” Mi-a povestit puțin și despre  Syphon brew, pentru că maniera de preparare mi-a atras atenția. “Este o variantă de filtru; partea bună la ea este că apa se evaporă înainte de a urca în recipientul de sus și de a infuza cafeaua și prin evaporare se purifică încă o dată. Cafeaua iese puțin mai aerată, mai ușoară și lasă un retrogust foarte bun.”

Nu am știut ce să aleg din meniu, pentru că toate mă atrăgeau, așa că am lăsat la aprecierea lor. Am primit un Chemex. Cred că majoritatea s-ar fi strâmbat la cât de puternic se simte aroma de cofeină, dar tocmai asta mi-a plăcut. Am băut la 18:00 și am reușit să adorm abia la 03:00 dimineața – bine de știut dacă mergi acolo și vrei cafea seara.

DSC_0654
Chemex

Chemex a fost inventat de un chimist cu același nume, care a căutat cea mai bună variantă de filtru. Diferența dintre Chemex și V60 este că gura V60, pe unde se scurge cafeaua, este mai mare, pe când la Chemex este mai mică și automat se schimbă aroma. La  Chemex stă mai mult să se infuzeze și este o cafea mai tare, cu mai multă cofeină”, ne-a spus Alex.

DSC_0607
neconvenționalul în șuruburi

Desigur, pun la dispoziție și Caffe Latte, Expresso Ristretto, american și alte tipuri de cafea pe abia aștept să le încerc. Despre expresso lung am aflat că presupune lăsarea apei să curgă mai mult și la un moment dat cafeaua secretă chimicale. Cei doi nu recomandă să consumăm un asemenea preparat. “Dacă vrei un expresso lung îți iei un Ristretto și pui apă caldă peste; rămâne aroma și elimini substanțele nocive”, consideră ei. Nici cu cafeaua decofeinizată nu sunt de acord, dar o pun la dispoziție pentru că o cer clienții – decofeinizarea este un proces chimic.

Cea mai bună cafea rece la Haute Cup este    Dripper, dar pe care nu o poți bea la jumătatea zilei, pentru că are o cantitate mare de cofeină, așa că se recomandă dimineața; și Syphon brew e foarte bună rece, cu lapte. Frappe încă nu au, din păcate, pentru că vor să facă înghețată de casă cu bețișoare din vanilie. Cum deschiderea a avut loc abia duminică, pe 4 august, nu au avut suficient timp la dispoziție. Din același motiv nici meniul nu este așa cum își doresc, ceea ce vedem acum este prima variantă. Pe parcurs vor include și un brunch, cu produse de patiserie și sandwich-uri bio.

În afară de cafea, și ceaiurile sunt organice. Unul extrem de interesant este cel cu ghimbir și pere, cu un gust foarte echilibrat în care, ciudat, nu tronează aroma ghimbirului. Ca și cafeaua, originară din microplantații, și vinurile lor provin de la case mici, un exemplu fiind Curtea Regală din zona munților Măcin. Eu am savurat un Tres Rose la deschidere și mi-a plăcut, rose-ul fiind preferatul meu în general. Ideală rămâne, însă, tot cafeaua.

colJ

2 thoughts on “Haute Cup, distincție între cafenele

  1. Lasa ca si Genessis au nu stiu cate sortimente de nu stiu cate bauturi insa o sa dea faliment din cauza preturilor. Aici oare ce va iesi? Locatie ce posibil e scumpa in materie de chirie, cafea si ceaiuri de “fitza” ce nu le cumpara oricine. Nu stiu daca o sa reziste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.