Află diferențele dintre dintre gripă și răceală, ca să nu mori în timpul epidemiei crezând că n-ai nimic

În dimineața asta am vorbit pe Facebook cu o mamă care nu și-a vaccinat copilul împotriva gripei. A vrut să vorbească cu mine ca să-mi ceară o părere. Adevărul e că trăim într-o eră în care suntem bombardați de informație și avem tendința de a ne îndoi sau nu de tot ce auzim, citim sau vedem în jurul nostru. Azi citești că e bine să mănânci carne pentru proteine and stuff, mâine citești că-ți dă cancer la colon. Naiba mai știe ce e bine și ce nu.

Mi-a spus că a văzut la grădinița unde-și duce fata că și alții copii răcesc, chiar dacă sunt vaccinați. Vaccinul protejează împotriva gripei, nu și răcelii. Legat de titlu, că așa mi-a venit să scriu treaba asta, am realizat că mulți oameni confundă gripa cu răceala. Zic că sunt puțin răciți și vomită sânge, vorba aia. Simptomele la gripă și răceală par la fel, adică muci, dureri în gât, febră și alte simptome sau nu, că aici e șmecheria – dar spre deosebire de răceală, gripa omoară oameni.

Răceala e provocată de rinovirusuri, adică niște carcalaci care se bagă-n mucoasa din nas și așa se formează mucii care curg în gât și dau tuse. Și sunt vreo 200 de tipuri de carcalaci d-ăștia de nas. Eu am zis-o mai băbește, dar explicația e mai plictisitoare în termeni medicali. Oricum ar fi, afectează căile respiratorii, la fel ca și gripa, desigur. Ai uneori o febră mică, o stare de amorțeală, dar ești în stare de chestii. Poți merge la muncă, școală sau la bere în oraș dacă ești răcit. Scapi de ea într-o săptămână.

Virusul gripal, în schimb, dă cu tine de pământ. Te ia brusc și tare și te ține la pat cu zilele sau chiar cu săptămânile. Știi că e gripă dacă pe lângă muci mai și vomiți, tușești, te ustură ochii și ai senzația aia că te doare tot corpul. Când ești gripat faci febră 39-40 cu frisoane zile în șir; abia te poți ridica din pat de rău ce ți-e. Dar nu te baza că dacă nu vomiți înseamnă că nu ești gripat. Poți să ai virusul și fără să se manifeste toate simptomele din manual.

Dacă simți că te-a luat gripa stai acasă. Nu școală, nu muncă. Aerisește camera de câteva ori pe zi și nu chema prieteni la tine, să nu muriți naiba pe capete. Bea multă apă, bagă vitamine and shit. Mai degrabă sună la un medic să-ți recomande tratament decât să mergi la spital, că pe la urgențe colcăie multe boli în general, nu mai zic pe timp de epidemie. Și dacă te ia nasol rău, oricum ajungi la spital, deci cum o dai tot aia e; dar măcar nu aglomerezi medicii la urgențe din prima, unde vin oameni cu un topor înfipt în cap.

Zic ăștia la știri că au murit deja 60 de oameni din cauza gripei. Deci cu gripa nu e glumă, mai ales că o poți lua de la oameni care poartă virusul gripal fără să știe – îi afectează numai pe cei cu imunitatea mai slabă. Deci nu o arde în cluburi și alte localuri ca sardinele, să-ți tușească toți în gură. Și vaccinează-ți copiii! Dacă nu i-ai vaccinat… well, ai face bine să schimbi aspectul ăsta.

Dacă ești antivaxxer măcar nu te atașa de ei.

4 thoughts on “Află diferențele dintre dintre gripă și răceală, ca să nu mori în timpul epidemiei crezând că n-ai nimic

  1. Am murit la faza cu “Dacă ești antivaxxer măcar nu te atașa de ei.” Esti genial de amuzanta!!!

  2. Nu sunt antivaxxer, dar nici nu mi-as face vreodata virus antigripal, pentru ca nu mi se pare atat de grava si pentru ca sunt comod, dar “Dacă ești antivaxxer măcar nu te atașa de ei.” a fost GOLD :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.