De ce s-a scumpit cafeaua? Pandemie, sărăcie, vulcan, uragan și creșterea consumului de cocaină

Refacem stocul de cafea proaspăt prăjită săptămânal, în funcție de numărul de comenzi. Am avut luni în care am rulat și o sută de kg de cafea la HEAVY SHOP. Lucrurile au mers foarte bine, dar de când cu scumpirile din ultima vreme ne cam tremură chiloții pe noi. În ultimul an, prețul cafelei Arabica a crescut cu 50% la nivel global. Suntem forțați de factori externi să creștem prețurile, lucru care ne frustrează teribil.

Am început business-ul acum trei ani, prima dată cu foițe și filtre, apoi am extins gama de produse aducând bean bags și hamace produse în România, iar în ianuarie 2021 am pornit HEAVY CUP, propriul brand de cafea de origine, proaspăt prăjită. Am scris un prim articol despre cafeaua noastră aici. De la acel articol am extins gama de produse pe site cu origini noi de cafea, cum ar fi KENYA, BURUNDI și PERU, cu portofele și accesorii din piele produse în România, cu huse pentru bean bags și altele. O să scriu un alt articol despre bean bags și portofele, produse de prietenii noștri.

Revenind la prețuri, cafeaua pe care o cumpăram în ianuarie de la marii importatori români e astăzi cu între 40 și 50% mai scumpă – spun asta pentru că avem mai multe origini de cafea și prețurile nu au crescut identic la toate. În ciuda acestor schimbări lunare, încă 2 lei, încă 3 lei și tot așa, am făcut eforturi totuși să nu bubuim prețurile pe site. Profitul nostru s-a micșorat de la o lună la alta, pentru că ne-am încăpățânat să nu scumpim produsele și să rămânem fideli clienților shop-ului.

Treaba asta s-a schimbat azi, pentru că altfel riscăm să ne închidem șandramaua și să ne apucăm de zidărie. De astăzi, cafelele noastre de 250 gr s-au scumpit: unele cu 3 lei, altele cu 5 lei. Ca să vorbim tot în procente, e cu doar 15% mai scumpă pe site decât era în ianuarie.

Scumpirile astea periodice m-au făcut să mă întreb ce le cauzează. Am descoperit o sumedenie de motive, pe lângă pandemia care a dat cu curul în sus toată planeta. Am petrecut câteva ore citind o mulțime de articole, studii și statistici ca să înțeleg ce se întâmplă. Așadar, am zis să scriu la rândul meu un articol cu aceste motive.

BRAZILIA, cel mai mare producător de cafea din lume, s-a confruntat cu un frig nebun și ninsori în luna iulie. Vorbim despre peste 200.000 de hectare de cafea care au fost afectate de frig, o parte din ele fiind distruse complet. Specialiștii spun că hectarele distruse vor avea nevoie de câțiva ani să își revină.

Scumpirile cafelei din VIETNAM se datorează în mod special pandemiei și lockdown-ului. Foarte mulți angajați ai sectorului de producție de cafea s-au îmbolnăvit sau au murit din cauza virusului, iar o parte din rutele comerciale au fost închise din cauza focarelor. Asta a crescut automat prețul final al cafelei.

protestele fermierilor de cafea din Columbia, iulie 2021. sursa: reuters.com

În COLUMBIA cafeaua s-a scumpit nu doar din cauza pandemiei, dar și din cauza protestelor și climatului politic instabil. Nemulțumiți de o reformă economică ce ar fi crescut taxele și accentuat sărăcia, oamenii au blocat granițele și porturile. Asta a afectat nu numai importul și exportul internațional de bunuri, dar și comerțul intern. Evident că protestele au afectat și prețul cafelei, Columbia fiind al treilea cel mai mare producător de cafea din lume.

Pentru că pandemia a închis enorm de multe rute comerciale și a dat peste cap toate industriile lumii, a crescut nu doar prețul alimentelor sau medicamentelor, ci și al cocainei. Astfel, producția de cafea a scăzut în PERU pentru că fermierii au distrus intenționat culturile de cafea ca să crească frunze de coca. Frunzele de coca le asigură fermierilor săraci un venit sigur și constant, pentru că cererea de cocaină nu scade niciodată, ba chiar crește în perioade de criză.

BURUNDI e a doua cea mai săracă țară din lume. Traiul oamenilor depinde de două lucruri mari și late: agricultura și donațiile primite de la țările mai avute din Africa. Din păcate, 90% din populație trăiește în mediul rural și lucrează în agricultură și doar 10% din populație are acces la electricitate. Țările din jur au început să rărească ajutoarele financiare și asta i-a înfundat mai tare. De exemplu, noi am avut trei luni cafea din Burundi și de ceva timp nu mai avem deloc. Exporturile din Burundi au scăzut enorm de tare și nu se mai găsește. Chiar nu știm când sau dacă vom mai avea vreodată cafea Burundi în shop.

fermieri din Burundi, în timpul pandemiei. sursa: jnpcoffee.com

O mare parte din agricultorii din GUATEMALA și-au părăsit fermele și culturile de cafea ca să emigreze în SUA, pentru că producția de cafea a devenit pe zi ce trece mai puțin rentabilă. Dacă în urmă cu câteva zeci de ani calea cea mai ușoară de a ieși din sărăcie era să devii cultivator de cafea, astăzi lucrurile nu mai stau așa. Mii de fermieri săraci din Guatemala nu au putut ține pasul cu tehnologia și mai ales cu producția standardizată și super evoluată din Brazilia, așa că au început să își abandoneze fermele și să emigreze. Puținii fermieri de cafea care mai rezistă și astăzi sunt cei care au contracte cu giganți ca Starbucks.

În ianuarie 2020, peste 4000 de hectare de cafea din FILIPINE au fost arse, acoperite de cenușă vulcanică sau sufocate de aerul fierbinte provenit de la erupția vulcanului Taal. În noiembrie, uraganul Eta a ras America Centrală, distrugând nu doar casele oamenilor, drumurile care au făcut imposibil transportul de bunuri intern și internațional, ci fermele și culturile de cafea din Nicaragua, Guatemala, Honduras, Costa Rica, Mexic și Panama.

În HAWAII și COSTA RICA, culturile de cafea au fost decimate în ultimii ani de rugina cafelei, o ciupercă nasoală care mănâncă frunzele tinere ale plantei și duce la o producție mai mică pe cap de plantă. În 2018, 70% din culturile de cafea Arabica din America Centrală au fost afectate de rugina cafelei, numită Hemileia vastatrix. Mulți dintre fermierii păgubiți nu și-au mai revenit niciodată.

frunze afectate de rugina cafelei

Astea sunt doar câteva dintre marile țări producătoare de cafea despre care am ales să scriu. În total, vreo 70 de țări din lume produc cafea. Fiecare se confruntă cu diverse alte probleme din cauza cărora s-a scumpit cafeaua în ultimii ani. Să nu uităm de schimbările climatice și încălzirea globală, care au produs secetă în unele țări și inundații în altele. Toate astea în timp ce multe dintre țările respective se luptau deja cu sărăcia, pandemia de Covid-19, cu lockdown și mii de morți pe zi.

În concluzie, e nașpa, nene. Și nu mă refer la scumpirea cafelei în sine, ci la situația în care se află umanitatea. Procesul de documentare pentru articolul ăsta m-a deprimat total, jur. Am citit și am văzut imagini cu și despre sărăcie lucie, revolte, oameni care au rămas fără case după uragane, femei care culeg boabe de cafea în caniculă cu copiii atârnați de ele și hectare uscate cât vezi cu ochii din cauza încălzirii globale.

Când am început articolul credeam că doar o să dau vestea scumpirii cafelelor noastre și câteva informații de background din piața globală, nu că o să rămân și cu o zgârietură în suflet.

1 thought on “De ce s-a scumpit cafeaua? Pandemie, sărăcie, vulcan, uragan și creșterea consumului de cocaină

  1. Salutare! N-are legatura cu postarea dar n-ai inca postare despre podcastul lui Mihai Morar. Abia l-am terminat de vazut. Te mai vazusem acum un an si ceva in clipul cu demisia de la Digi si te felicit ca drive-ul foarte misto pe care il ai ai inceput sa-l folosesti spre a ajuta lumea.
    Rezonez cu tine la capitolul depresii si cautari spirituale.
    Acum un an si ceva eram foarte fucked up cu stresul ce rezulta din imbinarea relatiei, serviciului si a parintilor, fumam mult si aveam in cap o mega shaorma spirituala bazata pe zodii si imbinarea mai multor credinte.
    Long story short, eu care nu avusesem pana atunci treaba prea mare cu Ortodoxia, incepand sa tusesc tot mai
    des de la tigari, am inceput sa ma rog numai sa se opreasca, ca deranjam tot autocarul.
    Imi picase cu ceva timp in urma un articol despre Isihasm pe Fb si am zis s-o incerc si pe asta.
    Iti jur ca dupa ce ziceam de cateva ori rugaciunea in minte, mi se oprea tusea.
    De atunci am luat si binecuvantare pentru ea si o zic aproape continuu.
    In felul asta am renuntat la credinta in zodii, m-am lasat de fumat si mi s-a schimbat total perceptia despre viata.
    Te admir mult pentru ce faci (strangerile de fonduri), iar daca iti atrag atentia asupra unor lucruri nu inseamna ca nu-ti respect personalitatea, alegerile, individualitatea etc, ci doar iti prezint o alternativa testata pentru rezolvarea unor lucruri (depresie si fumat de ex).
    Stiu ca Budismul pare the shit si ca preotii si babele cateodata sunt scary, dar ca fost Varsator care imbratisa inainte aproape orice idee mistica, te sfatuiesc sa citesti Filocaliile si sa te interesezi despre Isihasm (evita Isihasmul Carpatin de pe Youtube), care o sa vezi ca nu face decat sa ne aduca la firea noastra normala, lasata de Dumnezeu si apoi sa ne faca sa tindem catre desavarsire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.