Ştiu eu ce să faci cu bateriile uzate! E uşor, gratis şi the right thing to do ;) #colectareselectiva

Am descoperit acum câteva săptămâni serviciul celor de la SNRB, adică Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor. Cum funcţionează, pe scurt: contactezi SNRB, zici că vrei să colectezi baterii, ei îţi trimit o cutie şi când o umpli de baterii tot ei trimit curierul să o ridice GRATUIT.

SNRB este un ONG. “Misiunea noastră este aceea de a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor de baterii și acumulatori în vederea organizării unui sistem performant de colectare și reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA)”, scrie pe site-ul lor.

Dacă vrei să devii mai responsabil cu privire la ce faci cu bateriile uzate îi poţi suna pe oamenii se la SNRB la 031.821.3333, le poţi trimite un mesaj pe adresa office@snrb.org sau te poţi înscrie prin formularul de pe site.

Având trei copii şi respectiv atât de multe jucării cu baterii, de la instrumente muzicale electronice la ursuleţi care vorbesc, am adunat foarte multe baterii. Până să aud de SNRB, le ţineam într-o vază de sticlă în birou, aşteptând momentul potrivit să le duc pe toate la un centru de colectare. Acum nici cu asta nu mai trebuie să îmi bat capul, că trimit ei un curier să ridice cutia de la mine. Asta chiar mă degrevează de încă o sarcină de pe “to do list”.

Cutia pe care am primit-o eu este rezultatul colaborării dintre SNRB și Gina, prietena mea care are littlebandit.ro, magazin în care vinde jucării din lemn, detergent eco, haine din lână merinos pentru copii și adulți și multe alte articole prietenoase cu mediul – am și povestit despre ea la un moment dat într-un video în care promovam afaceri locale pe YouTube.

Când am primit cutia, am răsturnat vaza și le-am şi numărat de curiozitate: 65 de bucăţi în cap.

Să nu vorbim numai despre bateriile de unică folosință de la telecomandă sau jucării, cum are mai toată lumea în casă, ci și de bateriile auto, de la electrocasnice, telefoane, laptop-uri etc.

Marea problema cu aceste baterii e că sunt extrem de toxice şi dăunătoare mediului dacă sunt aruncate aiurea. Substanţele care se scurg din ele ajung în apă şi pământ şi mai departe n-are sens să explic, că you know the drill.

O să murim dracu’ în nici 200 de ani dacă mai continuăm în stilul ăsta, în care umplem planeta anual cu munți de gunoaie cât un bloc de 10 etaje. Asta ne mai lipsește: niște oxid de mercur și nichel cadmiu în ciorba aia de microplastic.

Acum, că m-am calmat, zic să continuăm. O mare parte din baterii (nu toate, din păcate) poate fi reciclată.

Din reciclarea bateriilor rezultă fracție feroasă, fracție neferoasă, masă neagră, hârtie și plastic. Cu tehnologia potrivită, până la 99% dintr-o baterie cu plumb poate fi reciclat. De exemplu, dintr-o tonă de baterii alcaline, pot fi recuperate până la 300 kg de zinc și compuși de zinc și 200 kg de aliaj pe bază de fier și nichel care pot fi reutilizate la fabricarea unor obiecte de uz casnic.

sursa: snrb.org

Poți apela la serviciul de colectare a bateriilor uzate al celor de la SNRB indiferent că ești un simplu consumator casnic, ca mine, deții o firmă sau reprezinți o companie cu sute de angajați. Ei îți vor trimite o cutie pe măsura consumul tău de baterii. Și e absolut gratuit! Ah, stai, am mai zis asta.

RECOMANDARE

Un lucru pe care l-am făcut noi pentru a mai diminua din consumul de baterii de unică folosință a fost să ne cumpărăm baterii reîncărcabile și un încărcător de acumulatori. Avem vreo zece baterii, de dimensiuni diferite, cumpărate de pe net. Patru astfel de baterii costă între 30 și 50 lei. Mi se pare un preț decent, dacă ne gândim că patru baterii de unică folosință de calitate costă tot p-acolo. Pe încărcător am dat undeva la 100 lei, dar nu mai țin minte exact, pentru că l-am cumpărat acum câțiva ani. Din fericire, sunt pline magazinele de tot felul de oferte și reduceri.

Bateriile reîncărcabile arată exact ca cele obișnuite, numai că se încarcă la priză. Au o durată de viață mult mai lungă decât a celor de unică folosință, evident, pentru că le poți reîncărca de sute de ori și, partea amazing, le arunci o singură dată. E mai ieftin, mai ecofriendly și ai mereu baterii bune în casă când ai nevoie. Clar recomand!

Dacă te macină problemele legate de mediu, îți dorești să fii mai responsabil și te interesează genul ăsta de subiecte, vezi că am mai scris un articol recent despre Harta Reciclării și am făcut un vlog pe canalul meu de YouTube despre poluarea cu plastic, în colaborare cu cei de la ASAP.

2 thoughts on “Ştiu eu ce să faci cu bateriile uzate! E uşor, gratis şi the right thing to do ;) #colectareselectiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.